Több orosz kém van az Európai Parlamentben – állítják a lettek

A lettek szerint nem elszigetelt esetről van szó.

2024. 01. 31. 16:32
null
Brüsszel, 2024. január 24. Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete elõtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meggyőződésünk, hogy nem elszigetelt esetről van szó – írta három EP-képviselő levelében egy kémkedési üggyel kapcsolatban.

Miközben az Európai Parlamentben folyik a nyomozás egy lett képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy orosz kém, a többi lett képviselő arra figyelmeztet, hogy többen is lehetnek még.

Vannak más EP-képviselők is, akik tudatosan szolgálják Oroszország érdekeit

– írta Sandra Kalniete, Roberts Zile és Ivars Ijabs, a jobbközép Európai Néppárt, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve a liberális Renew képviselője egy levélben, ami a Politico birtokába került.

A parlament hétfőn indított belső vizsgálatot Tatjana Zdanoka lett európai parlamenti képviselő ellen, miután egy független orosz oknyomozó lap, az Insider arról számolt be, hogy évek óta ügynökként dolgozik az orosz titkosszolgálatoknak. Zdanoka tagadta ezeket az állításokat.

A lett nő egyike volt annak a 13 európai parlamenti képviselőnek, akik 2022 márciusában egy  határozat ellen szavaztak, amely elítélte Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját, ami miatt ki is zárták a Zöldek képviselőcsoportból, azóta független EP-képviselő.

A Zöldek képviselőcsoport  kedden közleményt adott ki, amelyben „mélységesen aggódik” a vádak miatt, és kérte, hogy Zdanokát tiltsák ki a parlamentből a vizsgálat idejére.

Borítókép: Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete előtt 2024. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.