A görög gazdák bevették Athént + videó

Forrnak az indulatok Görögországban, a dühös gazdáknak elegük van.

2024. 02. 20. 14:45
null
Boiótia, 2024. február 20. Kormányuk és az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó és Athénba tartó észak- és közép-görögországi gazdák gyülekeznek Boiótia régióban 2024. február 20-án. MTI/EPA/ANA-MPA/Panajótisz Prajannisz Fotó: Panajótisz Prajannisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög gazdák traktorokkal vonulnak be Athénba, hogy a parlament előtt tiltakozzanak az emelkedő energiaköltségek, a külföldi verseny és a közelmúltbeli áradások hatása miatt. Az agrárszektor szereplőinek az Európai Unió terveiből is elegük van.

A görög mezőgazdasági termelők szakszervezetei hetek óta tárgyalásokat folytatnak Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök konzervatív kormányával, de azt mondják, hogy az eddig bejelentett intézkedések nem mennek elég messzire ahhoz, hogy eloszlassák az aggodalmaikat.

Sok probléma van, leginkább az üzemanyag- és energiaköltségek

– mondta az egyik tiltakozó gazda

A tavalyi év katasztrofális volt a gazdálkodók számára, nem termeltünk szőlőt, nem termeltünk olívaolajat, termeltünk egy kis gyapotot, de jócskán áron alul vették

– panaszkodott egy másik.

 

A kormány hétfőn megismételte, hogy a jövőben hajlandó megvitatni egy tartósabb adó-visszatérítési rendszert, de idén már nem volt fiskális tere a további engedményeknek. Görögország éppen kilábal egy évtizedes pénzügyi válságból. A közvélemény jól láthatóan a gazdák mellett áll.

A főváros felé vezető autópályák szinte használhatatlanok voltak délelőtt.

Borítókép: Kormányuk és az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó és Athénba tartó észak- és közép-görögországi gazdák gyülekeznek Boiótia régióban 2024. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Panajótisz Prajannisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.