Gazdatüntetés, Ukrajnát vagy a hazáját választja Donald Tusk?

Hatalmas demonstrációra készülnek ma Lengyelországban. Donald Tusk lengyel miniszterelnök a minap a „legukránbarátabb európai politikusként” utalt magára, a lengyel gazdák azonban úgy tűnik, jobban szeretnék, ha inkább lengyelbarát lenne.

2024. 02. 20. 10:17
TUSK, Donald
Brüsszel, 2024. február 1. Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zöld Megállapodásból való kilépést és az ellenőrizetlen ukrán gabonaimport leállítását követelik a lengyel gazdák. Miután szempontjaik süket fülekre találtak Donald Tusk kormányánál, ma főútvonalak blokádjával adnak nyomatékot érveiknek – írja a wPolityce lengyel hírportál.

Több más európai ország példáját követve a lengyel gazdák is blokádokkal tiltakoznak Donald Tusk kormányának politikája ellen (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Bár a gazdaszervezetek képviselői találkoztak Czeslaw Siekierski mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel, valódi tárgyalásokra nem került sor a kormánnyal. Siekerski azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy a kormány tárgyal Ukrajnával a gabonaimportról, az uniós Zöld Megállapodással kapcsolatban azonban semmit sem tudott ígérni.

A mai demonstráció nem az első a sorban, és a gazdaszervezetek már kilátásba helyezték a folytatást. Amennyiben nem kapnak pozitív választ a kormánytól, február 27-re újabb tüntetést szerveznek, amelyen traktorokkal vonulnak be Varsóba, és amelyre a külföldi mezőgazdasági érdekképviseletek képviselőit is várják.

A gazdák felháborodására való reakció megmutatja majd, hogy kinek az érdekeit védi Donald Tusk: Ukrajnáét vagy a lengyelekét. 

A lengyel miniszterelnök nemrég a „legukránbarátabb európai politikusként” hivatkozott magára, de úgy tűnik, honfitársai inkább azt szeretnék, ha lengyelbarát lenne.

A lengyel kormánynak az ukrán ügy szószólójaként és védelmezőjeként kialakított képe egyszerűen megszűnt hiteles lenni

− idézi a Politico hírportál Marek Dabrowski politikai szakértőt.

Egy felmérés szerint a lengyelek 77 százaléka egyetért a gazdák követeléseivel, ráadásul áprilisban regionális választások lesznek Lengyelországban, így Tusk mozgástere igen korlátozott.

A mezőgazdasági export Ukrajna kevés megmaradt bevételi forrása közé tartozik, így érthető, hogy Kijev igyekszik nyomás alá helyezni megmaradt szövetségeseit, hogy ne gördítsenek akadályokat az ukrán gabonadömping útjába. 

Ez azonban az európai gazdákat – és főképp az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát – létükben fenyegeti.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.