Megrohamozták az ukrán gabonát szállító vonatot a dühös gazdák + videó

Óriási gazdatüntetés kezdődött kedden Lengyelországban, a mezőgazdasági szektor szereplői három követeléssel álltak elő. Azt várják, hogy a kormány kilép az uniós Zöld Megállapodásból, megtiltja az olcsó és silány minőségű ukrán agrártermékek beáramlását és nem utolsó sorban az állattenyésztés korlátozásával is felhagy. A túlélésükért küzdő gazdák utakat blokkoltak és az ukrajnai határszakaszt is blokád alatt tartják.

2024. 02. 20. 14:01
null
Medyka, 2024. február 20. Lengyel gazdák az Európai Unió mezõgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek a délkelet-lengyelországi Medykában lévõ lengyel-ukrán vasúti határátkelõn 2024. február 20-án. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban nagyszabású tüntetéssorozat kezdődött kedden – igaz, az ukrajnai határokon már hónapok óta tart a blokád. A gazdák azt akarják megakadályozni, hogy a vegyszerezett, gyenge minőségű és olcsó ukrán mezőgazdasági termékek bejussanak az Európai Unió területére. Azzal, hogy Brüsszel megengedi az ilyen ukrán termékek beáramlását az uniós piacra, a gazdák ellehetetlenülnek, hiszen nekik sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, így drágábban is kénytelen adni a portékát. A kamionokat és a vonatokat is megállítják a túlélésükért küzdő gazdák.

 

Ez Lengyelország, nem Brüsszel, mi nem támogatjuk az ukránokat

– hangzott el az egyik tüntetés helyszínén. Az egyik legnagyobb szakszervezet, az OPZZ vezetője jelezte, hogy a gazdák keddi tiltakozásának célja – akik többek között gyorsforgalmi utakat és utakat blokkolnak – az, hogy a kormány hajtsa végre három követelésüket.

Azt követelik, hogy a kormány lépjen ki a Zöld Megállapodásból, állítsa le az ukrajnai agrártermékek beáramlását és szüntesse meg az állattenyésztés korlátozását.

A Zöld Megállapodás egy olyan politikai kezdeményezéscsomag, amelynek célja, hogy az EU-t az ökológiai átalakulás útjára állítsa, és végső soron 2050-re elérje a klímasemlegességet. A csomag szorosan kapcsolódó kezdeményezéseket foglal magában többek között az éghajlat, környezetvédelem, energia, közlekedés, ipar, mezőgazdaság és fenntartható finanszírozás területére vonatkozólag.

 

Mára már 18 európai országban lázadnak a mezőgazdasági szektorból élők, mert elegük van abból, hogy Brüsszel valósággal megfojtja őket.

Az uniós  Zöld Megállapodást el kell halasztani és újra kell gondolni, amíg az orosz–ukrán háború véget ér és az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlásával kapcsolatos piaci helyzet normalizálódik – mondja az agrárgazdasági szakértő, Piotr Bórawski. Véleménye szerint jelenleg ez túl nagy teher lenne a lengyel és más uniós országok gazdálkodói számára.

A helyzet azért nehéz, mert a Zöld Megállapodás újabb szöget üt a koporsóba azon gazdálkodók számára, akik az Ukrajnából beáramló gabona miatt már így is sokat veszítettek. Egyes mezőgazdasági termékek ára akár ötven százalékkal is csökkent. A Zöld Megállapodás feltételezései teljesen helyesek, de a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz megvalósítani

– magyarázta a lengyel állami hírügynökségnek a szakember. Hozzátette, hogy ha Brüsszel továbbra is minél gyorsabban be akarja vezetni a Zöld Megállapodásban foglalt korlátozásokat, akkor a kisgazdák jó eséllyel kiesnek a piacról, akik már most kezdenek felhagyni a termeléssel az Ukrajnából érkező termékek beáramlása miatt.

Czeslaw Siekierski agrárminiszter a múlt héten hangsúlyozta, hogy sok tekintetben igaza van a gazdálkodóknak, ugyanakkor a Zöld Megállapodásból való kilépés nem lehetséges. 

Fotó: Lengyel gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek a délkelet-lengyelországi Medykában lévő lengyel–ukrán vasúti határátkelőn 2024. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.