A magyar igazságszolgáltatás kezébe adta a szélsőbaloldali aktivista ügyét Róma

Az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva, nem avatkoznak be a Magyarországon indított bírósági eljárásba.

Forrás: MTI2024. 02. 07. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz állam nem hagyta magára a Magyarországon bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és minden lehetőt megtett az érdekében, de tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság önállóan dönt az ügyben – hangoztatta Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter a Corriere della Sera napilapban megjelent interjúban szerdán. A miniszter visszautasította a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista édesapja, Roberto Salis korábbi nyilatkozatait, miszerint Róma magára hagyta őket.

„Soha nem hagytuk magára a Salis családot, az olasz állam minden tőle telhetőt megtett, sőt annál többet is, de tiszteletben tartjuk az államok önállóságát. A magyar bíróság önállóan dönt a Salis-ügyben” – jelentette ki.

Az igazságügyi tárca vezetője hétfőn találkozott Roberto Salissal és az egyik védőügyvéddel. Carlo Nordio az interjúban elmondta: a család és a védelem azt kérte, az olasz hatóságok jelezzék a magyar bíróságnak, hogy az olasz állam garanciát vállal arra, hogy a vádlott nem szökik meg, és visszajár a magyarországi tárgyalásokra, ha az eljárás idejét Olaszországban töltheti házi őrizetben.

Ez a kérés elfogadhatatlan. Az a felvetés, hogy egy olasz miniszter tanácsot adjon egy olasz vagy külföldi bírónak, miként járjon el, teljes joggal szentségtörésnek számítana

– hangoztatta Carlo Nordio.

Lehetetlenségnek nevezte azt, hogy a letartóztatásban levő olasz állampolgárt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe. Úgy vélte, érthetetlen, hogy a védelem nem kérte azonnal a házi őrizetbe való helyezést. Megjegyezte, az „egyedüli, amit az olasz igazságügy-minisztérium tehet, és már tesz is, az a fogvatartás humanitárius és európai szabályai tiszteletben tartásának biztosítása”.

A magyar bíróságokon használt kéz- és lábbilinccsel kapcsolatban kijelentette, hogy kényszerítő intézkedéseket biztonsági okok vagy a szökésveszély indokol. Carlo Nordio kijelentette, vádlottakat a bíróságokon „ketrecekben is látni, mintha vadállatok lennének. Nem tudom, melyik a megalázóbb” – utalt az olaszországi bíróságokon is alkalmazott gyakorlatra.

Carlo Nordio és Antonio Tajani olasz külügyminiszter hétfőn közös közleményben hangsúlyozta, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezését.

Borítókép: Ilaria Salis (Forrás: TV2) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.