A szankciók hatására Oroszország még erősebb lett

Az orosz gazdasági növekedés meghaladja a GDP 3,5 százalékát, kicsi az államadóssága, emelkednek a reálbérek, alacsony a munkanélküliség. Erről is beszélt lapunknak Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics, Oroszország budapesti nagykövete. Mint elmondta, a szankciók olyan szempontból hatékonyak, hogy tönkreteszik Oroszországnak a Nyugattal, az Egyesült Államokkal, Európával, Kanadával és Japánnal ápolt kapcsolatait.

2024. 02. 16. 20:16
20240110__MI_017
20240110 Budapest Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországot azért nem lehet szétdarabolni, mivel hatalmas és rengeteg erőforrással rendelkezik? Milyen utat választ Oroszország, önmaga próbál érvényesülni, vagy igyekszik megtartani azokat a nyugati kapcsolatait, amelyek még megvannak?

– A Szovjetunió területe az Orosz Birodalom területe volt egykor, és mint látjuk, szétesett, azaz a Brzezinski-terv működött. Ez mással is megtörtént, Jugoszlávia is többnemzetiségű ország volt és darabjaira hullott, vagy akár Magyarországot is említhetem, amely erős és büszke hatalom volt, amíg Trianonban szét nem darabolták. A minta minden esetben ugyanaz volt – az egységes, független államok meggyengítése és szétszakítása. Oroszország mondhatni kiválóan van: a gazdasági növekedés meghaladja a GDP 3,5 százalékát, kicsi az államadóssága, emelkednek a reálbérek, alacsony a munkanélküliség, s mindez a soha korábban nem tapasztalt nemzetközi szankciók idején történik.

 

Hatékonyak ezek a szankciók?

– Hatékonyak olyan tekintetben, hogy tönkreteszik a Nyugattal, az Egyesült Államokkal, Európával, Kanadával, és Japánnal ápolt kapcsolatainkat. De épp ezért újra kellett szerveznünk a gazdaságunkat, s ez sikerült is. Jelenleg a legnagyobb kereskedelmi partnerünk Kína, az Indiával való kereskedem is feljövőben van, az egyik legnagyobb vásárlója az orosz olajnak. A szankciók hatására olyan fejlett iparágak erősödtek meg, mint például a polgári repülőgépek gyártása. Ezen a területen nem voltak nagy fejlesztések az ezredforduló környékén, ma két olyan repülőgépet is gyártunk, amelyek kizárólag orosz technológiát és alkatrészeket használnak. A Szuhoj Superjet már repül, a másik MC–21-es pedig tesztelés alatt áll. Sikeresek vagyunk, persze ennél is sikeresebbek lehetnénk, ha a Nyugat nem tagadta volna meg a velünk való együttműködést.

A teljes interjút itt érhető el.

Borítókép: Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics, az Orosz Föderáció Budapesti nagykövete (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.