Oroszország kiemelten fontosnak tartja saját biztonságát

A Nyugat egyelőre nem szándékozik feladni oroszellenes politikáját Oroszország budapesti nagykövete szerint. Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics erről lapunknak adott interjújában beszélt. Mint mondta, a mögöttünk hagyott év valóban nagyon kiszámíthatatlan és nehéz volt, de ez egyáltalán nem az Ukrajnában zajló konfliktusról szól, hisz ezt az országot a Nyugat kihasználja, egyfajta eszközként az Oroszország elleni küzdelem során.

2024. 02. 16. 17:59
20240110__MI_016
20240110 Budapest Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt év igazán zűrzavaros volt. A tapasztalható háborús hangulat ön szerint hatalmi harc az Egyesült Államok és Oroszország között vagy egy nagyobb, ideológiai küzdelem a Nyugat és Kelet között?

– A mögöttünk hagyott év valóban nagyon kiszámíthatatlan és nehéz volt, de ez egyáltalán nem az Ukrajnában zajló konfliktusról szól, hisz ezt az országot a Nyugat kihasználja, egyfajta eszközként az Oroszország elleni küzdelem során. A Nyugat kezdettől fogva azt az aligha irigyelhető sorsot szánta ennek az országnak, hogy az oroszellenes politika eszköze, az Oroszország elleni, fokozódó katonai fenyegetés forrása, valamint – sajnálatos módon – olyan hatékony, állami mechanizmus legyen, amely elnyom Ukrajnában mindent, ami orosz, lett légyen az a nyelv, a kultúra, a hagyományok, de akár a vallás is. Ez nem tegnap kezdődött, ez történelmileg alakult így. A Nyugat egyelőre nem szándékozik feladni oroszellenes politikáját, így korai volna még beszélnünk bármilyen konstruktív napirendről. A konfrontáció eszkalálódik, és semmi komoly jel sem utal arra, hogy Oroszországgal újra kívánnák rendezni a kapcsolatokat. Mindazonáltal a nyugati országoknak előbb vagy utóbb muszáj lesz egyenrangú, kétoldalú beszélgetést kezdeményezniük a közös jövőnkről, és minél előbb kerül erre sor, annál jobb. Végső soron el kell ismerniük, hogy Oroszországnak vannak jogos érdekei, és fel kell hagyniuk a fenyegetések és megfélemlítések politikájával. Tágabb értelemben véve az emberiség ma ismét, mint már eddig is sokszor, útelágazás előtt áll. Közös érdekünk, hogy megakadályozzuk a súlyos konfliktus kirobbanását, és az elődeink nemzedékei által létrehozott nemzetközi együttműködési mechanizmus végleges összeomlását. Erre még mindig van lehetőség, ha kialakítjuk az összes fél érdekeinek igazságos és méltányos egyensúlyát, de nem a Nyugat felé tett egyoldalú engedmények árán. Ez viszont azt jelenti, hogy kompromisszumot kell kötnünk közös jövőnk tervezése során a közjó érdekében, elvetvén a diktátumot és a kényszerítést, és a világ „demokráciákra” és „autokráciákra” való felosztását.

 

Aggasztónak tartja-e, hogy az egész világ fegyverkezik?

– Nem tudom, mennyire helyénvaló egy jól ismert latin mondás: „Ha békét akarsz, készülj a háborúra”. Igen, aggasztó látni a fegyverkezést, s azt, hogy a szomszédságunkba, Ukrajnába ömlik a fegyver, hiszen a különleges katonai műveletet végül is, részben, az onnan eredő biztonsági fenyegetések kényszerítették ki. Oroszország kiemelten fontosnak tartja saját biztonságát, s ez így is marad.

A teljes interjút itt érhető el.

Borítókép: Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics, az Orosz Föderáció Budapesti nagykövete (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.