Anarchisták csaptak össze rendőrökkel a magyar nagykövetség közelében

A rendőrök visszaszorították a tüntetőket, akik a római magyar nagykövetséghez akartak vonulni szombaton a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista szabadulását követelve.

Forrás: MTI2024. 02. 10. 21:53
A szélsőbaloldali olasz Ilaria Salis a tárgyaláson (Forrás: Screenshot / HírTV)
A szélsőbaloldali olasz Ilaria Salis a tárgyaláson.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomáciai képviselet épületének védelmét az olasz hatóságok biztosították. A nagykövetséghez vezető utcákat lezárták, ami megakadályozta a képviselet megközelítését – értesült az MTI helyszíni tudósítója.

Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket.

A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. Újabb palesztinbarát menetet tartottak, amit október óta minden szombaton megismételnek. Ez alkalommal azonban a tüntetés a Magyarországon fogva tartott szélsőbaloldali olasz nő, Ilaria Salis szabadon engedését is követelte.

„Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!” – írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták: 

Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta.

Milánó központjában a Sentinelle (Őrök) elnevezésű mozgalom mintegy száz tagja tartott állótüntetést a Magyarországon fogva tartott nő szabadulása érdekében.

Borítókép: A szélsőbaloldali olasz Ilaria Salis a tárgyaláson (Forrás: Screenshot/Hír TV) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.