Ausztrália elfelejtette, mit tett a Hamász

Izrael azzal vádolta az ausztrál kormányt, hogy elfelejtette „a Hamász bűnösségét” a gázai háborúban, ami a növekvő feszültség jele. Az ausztrál kabinet fontolgatja az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége további finanszírozását.

Forrás: The Guardian2024. 02. 02. 13:30
Palestinians struggle with cold weather in Gaza
Palestinians struggle with cold weather in Gaza Fotó: ABED ZAGOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrál segélyszervezetek szerint a gázai katasztrofális helyzet „gyorsan eszkalálódna az UNRWA kritikus támogatása nélkül”. Arra kérték a kormányt, hogy „legyen körültekintő, és tegyen különbséget a kisszámú személy ellen felhozott vádak” és az UNRWA segítségétől függő palesztinok milliói között.

Lives of Palestinians at UNRWA camp in Khan Yunis
Az UNRWA által fenntartott menekülttábor Hán Júniszban, a Gázai övezetben (Fotó: Mustafa Hassona/Anadolu)

Mint arról beszámoltunk, tucatnyi ország, köztük Ausztrália is felfüggesztette az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének támogatását, miután Izrael vizsgálata felfedte, hogy a szervezet tizenkét munkatársa részt vett a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásában.

Penny Wong ausztrál külügyminiszter akkor úgy fogalmazott, az UNRWA munkatársaival szemben felhozott vádak „mélyen aggasztóak”, és „alaposan ki kell vizsgálni őket, a felelősöket pedig felelősségre kell vonni”. Azóta azonban már elhintette, hogy a kormány a vizsgálatok előrehaladásától függően fontolgatja a finanszírozás visszaállítását – számol be róla a The Guardian brit napilap.

A külügyminiszter szerint fontos, hogy ne feledkezzünk meg „a gázai humanitárius válság mértékéről” és „az alternatívák hiányáról, ha komolyan gondoljuk, hogy kevesebb gyermek éhezzen”.

Amir Maimon, Izrael ausztráliai nagykövete felháborodott Wong szavai miatt. A diplomata felhívta a figyelmet, hogy 136 túszt még mindig a Gázai övezetben tartanak fogva, valószínűleg nagyon rossz körülmények között, ennek ellenére a támadás óta eltelt 118 napban sem az ENSZ, sem az ügynökségei nem ítélték el a Hamászt.

Most, az ausztrál tisztviselők legutóbbi megjegyzéseit hallgatva úgy tűnik, hogy a Hamász bűnösségét elfelejtették – a kitelepített izraeliek tízezreinek sorsával és a gázai izraeli túszok éhezésével együtt

– emelte ki a nagykövet.

Peter Dutton ellenzéki vezető azzal vádolta Wongot, hogy hogy figyelmen kívül hagyta a zsidó közösség vezetőinek korábbi figyelmeztetéseit az UNRWA finanszírozásának visszaélésszerű felhasználásának kockázatáról, és kiállt a szervezet további finanszírozása ellen.

Az UNRWA körüli botrány olyan méreteket öltött, hogy akár az ENSZ-főtitkár vesztét is okozhatja. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel António Guterrest.

Természetesen ENSZ-főtitkárként ő a felelős

– fogalmazott a tárcavezető az Axel Springer német lapkiadónak adott interjújában.

Borítókép: Az UNRWA által felállított sátor Rafahban  (Fotó: Abed Zagout/Anadolu/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.