Tovább gyűrűzik az ENSZ terrorista alkalmazottainak botránya

Tovább forrnak az indulatok az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége körül, amelyről a hétvégén derült ki, hogy több munkatársa részt vett az október 7-i Izrael elleni támadásban. Válaszul több ország felfüggesztette a szervezet támogatását, amelyekhez most Új-Zéland is csatlakozott. Amerikából viszont a támogatás folytatására szólítottak fel.

2024. 01. 30. 6:11
Palestinians struggle with cold weather in Gaza
Palestinians struggle with cold weather in Gaza Fotó: ABED ZAGOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új-Zéland is felfüggesztette az UNRWA támogatását – jelentette be Christopher Luxon miniszterelnök.

Az állítások hihetetlenül súlyosak. Fontos, hogy megfelelően megértsük és kivizsgáljuk őket

– hangsúlyozta Luxon.

Mint arról beszámoltunk, Izrael vizsgálata felfedte, hogy az UNRWA vizsgálata szerint a szervezet tizenkét munkatársa részt vett a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásában.

Az UNRWA az egyes kormányok támogatásaiból finanszírozza a palesztinok ellátását, azonban a napvilágra került információk hatására országok egész sora, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Nagy-Britannia és Németország is bejelentette, hogy felfüggeszti a segélyeket. Hozzájuk csatlakozott most Új-Zéland – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap.

A lépés azonban nem mindenkinek tetszik. Nihad Awad, az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) ügyvezető igazgatója hétfőn azt követelte, hogy az Egyesült Államok állítsa vissza az UNRWA finanszírozását.

A CAIR hétfőn közleményt adott ki, amelyben elítélte a támogatás leállítását.

Erkölcsileg romlott és nyilvánvalóan következetlen, hogy Biden elnök az UNRWA finanszírozását az izraeli kormány meg nem erősített állításai alapján csökkenti, miközben egyidejűleg az izraeli kormányt támogatja, annak ellenére, hogy megerősítést nyertek  a szisztematikus háborús bűnökre vonatkozó állítások

– olvasható a kommünikében.

Az UNRWA finanszírozását Donald Trump volt elnök egyszer már leállította, mert olyan aggályok merültek fel, hogy a szervezet támogatja a terrorizmust és a palesztin gyerekek Izrael ellen hangolását. Joe Biden azonban visszaállította a támogatást, és 700 millió dollárt különített el az UNRWA számára – írja a Breitbart amerikai hírportál. 


Borítókép: Az UNRWA által felállított sátor Rafahban  (Fotó: Abed Zagout/Anadolu/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.