Az Egyesült Államok nem hajlandó véget vetni a háborúnak

Anatolij Antonov szerint azzal, hogy az USA újabb szállítmány nagy hatótávolságú lőszerrel látja el Kijevet, lényegében további atrocitások elkövetésére bátorítja Ukrajnát.

2024. 02. 01. 14:02
Russian Ambassador To The U.S. Anatoly Antonov Participates In A Discussion At The Woodrow Wilson Center
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 18: Russian Ambassador to the United States Anatoly Antonov speaks during a discussion about the legacy of Anatoly Dobrynin at the Woodrow Wilson Institute on November 18, 2019 in Washington, DC. Dobrynin was the Soviet Ambassador to the United States during the terms of six U.S. presidents, from 1962 to 1986. Mark Wilson/Getty Images/AFP (Photo by MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Mark Wilson/Getty Images /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán, kijevi látogatása során Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy a GLSDB (földről kilőtt kis átmérőjű bomba) lőszerek, amelyek akár 150 kilométer távolságból is képesek célpontokat eltalálni, már úton vannak Ukrajnába. 

A GLSDB lövedékek küldése az Egyesült Államok részéről Ukrajnába azt mutatja, hogy a Fehér Ház nem akarja a konfliktus mielőbbi befejezését szorgalmazni, jelentette ki Oroszország washingtoni nagykövete – írja az Rbc.ru.

„Az a megerősítés, hogy a nagy hatótávolságú lőszerek következő szállítmánya úton van az érintkezési vonal felé, valójában semmissé teszi a Fehér Ház minden biztosítékát arról, hogy a konfliktus mielőbbi befejezését kívánja elérni” – mondta a diplomata.

Véleménye szerint Washington lépései „a kijevi rezsim agóniájának meghosszabbítására irányuló szándékot” jelzik.

Oroszország bírálta a nyugati országok Ukrajnának történő fegyverszállításait, és úgy véli, hogy utóbbiak így a konfliktus résztvevőivé válnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy a nyugati országok azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának, átléptek „minden vörös, sőt bordó vonalat”. 

Szóvivője, Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy a fegyverszállítás nem változtat a katonai művelet menetén, csak meghosszabbítja a konfliktust.

 

Rendet tenne Washington Zelenszkij és Zaluzsnij között?

Victoria Nuland azért érkezett Kijevbe, hogy felmérje a Volodimir Zelenszkij és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij közötti konfliktus helyzetét. Ezt Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon résztvevő orosz küldöttség vezetője közölte – írta a Life.ru. Szerinte Nuland útjának célja éppen a „leszámolás”.

„Ő egy jól ismert diplomata az Egyesült Államokban. Az amerikaiak fel fogják mérni a helyzetet: hová vezet mindez… ajánlásokat fognak adni” – mondta Gavrilov a Rosszija 24 tévécsatorna adásában.

Az orosz diplomata ugyanakkor úgy véli, hogy Nulandnak nem feladata Zelenszkij és Zaluzsnij kibékítése.

Borítókép: Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete (Fotó: AFP/Getty Images/Mark Wilson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.