Azonnali fellépést várunk Brüsszeltől a német földgázadó ügyében!

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője arra várja a választ Brüsszeltől, hogy tervezi-e kötelezettségszegési eljárások megindítását az európai energiapiacot aláásó ügyekben.

2024. 02. 28. 13:57
GYÜRK András
Strasbourg, 2019. július 16. Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője sajtóközleményt adott ki, amiben felidézi, hogy 2024 januárjában Németország az eredeti érték háromszorosára emelte a földgáz szállítására kivetett különadóját.

Ez a lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét, és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal és az energiaszolidaritás elvével. Ezért a V4-es országok és Ausztria hasonló kezdeményezését követően azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz

írja Gyürk, aki kiemeli, hogy ez egy barátságtalan lépés, ami megdrágítja a közép-európai régió országainak energiaellátását.

A képviselő az Európai Bizottság reakcióját várja az ügyben. „Emellett tájékoztatást várunk Brüsszeltől, hogy tervezi-e a kötelezettségszegési eljárások megindítását az ilyen jellegű ügyekben. A kettős mérce mérséklése érdekében ez fontos lenne” – teszi hozzá.

„Az energiaellátás biztonsága és diverzifikációja elengedhetetlen feltételei a gazdasági versenyképességnek és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének” – írja.

Ahelyett, hogy Brüsszel az energiabiztonságot veszélyeztető és az energiaellátást megdrágító intézkedésekkel szemben lépne fel, az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést támadja

 – fogalmazott Gyürk András.

 

Borítókép: Gyürk András, a Fidesz–KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.