A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Bajban vannak az oroszok az ukrán kémfőnök szerint

Míg az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint az oroszok vannak bajban, a fronton szolgáló katonák teljesen másképp látják a helyzetet. Az ember- és lőszerhiány kétségbeesjtő méreteket öltött az ukrán egységeknél.

2024. 02. 21. 11:55
Head of Ukraine's Military Intelligence Kyrylo Budanov attends an event for the return of commanders of Ukrainian forces who held Mariupol's resistance in the city's Azovstal steel plant, in the western Ukrainian city of Lviv on July 8, 2023. Ukrainian commanders Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhyi Volynsky, Denys Shleha and Oleh Khomenko returned to Ukraine from Istanbul by plane with the Ukrainian president, who was on visit to the Turkish city. The action was slammed by the Kremlin saying both Ukraine and Turkey had violated terms of an agreement for the commanders to remain in Turkey until the end of the conflict. (Photo by YURIY DYACHYSHYN / AFP) Fotó: YURIY DYACHYSHYN / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz Ukrajna helyzete – ismerte el Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje a The Wall Street Journal amerikai napilapnak nyilatkozva. Azonban rögtön hozzátette, hogy az oroszok is problémákkal küzdenek. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Budanov szerint a hivatásos orosz hadsereg nagyrészt megsemmisült az invázió első éve során, mostanra már hiányos kiképzésű sorkatonákat kénytelenek öngyilkos rohamokra vezényelni a parancsnokok. Ráadásul a támadók több tüzérségi lőszert használnak, mint amennyit pótolni tudnak, így szerinte nem fogják tudni teljesíteni azt a stratégiai céljukat, hogy teljesen az ellenőrzésük alá vonják Donyeck és Luhanszk területét.

Nincs hozzá elég erejük

− fogalmazott Budanov.

Nyugati szakértők szerint az ukrán kémfőnök által felvázolt helyzet az ideális forgatókönyv lenne Ukrajna számára, hiszen „okos védekező háborút” folytatva felőrölhetnék az oroszok erejét, miközben a háttérben építenék a saját katonai képességeiket. 2025-ben pedig megindíthatnák az újabb ellentámadást.

A londoni székhelyű Royal United Services Institute agytröszt nemrégiben készült tanulmánya szerint az oroszok ereje valószínűleg az idei év végén tetőzik, 2025-ben egyre inkább lőszer- és páncélozottjármű-hiánnyal küzdenek majd.

Ami viszont kérdésessé teszi a helyzetet, az az amerikai támogatás problémája. Ha az idei évben nem kapja meg Ukrajna a megfelelő segítséget ahhoz, hogy kitartson és felkészüljön a 2025-ös ellentámadásra, a fenti forgatókönyv bizony könnyen borulhat. Az amerikai republikánus képviselők pedig szeretnék végre a saját országuk védelmét előtérbe helyezni, így a támogatás sorsa meglehetősen kétséges.

Budanov szerint az orosz hadseregnek 510 ezer katonája van Ukrajnában, és havonta körülbelül 30 ezret tud toborozni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök decemberben 600 ezerre becsülte Ukrajna katonáinak teljes létszámát, azonban a katonai parancsnokok szerint közülük sokan nem harcképesek.

 

Megtizedelődött az ukrán haderő

Az optimista forgatókönyvek helyett inkább a valóság talaján maradó ukránok azonban súlyos problémákra hívják fel a figyelmet. Egy szakaszparancsnok becslése szerint az ő dandárjában az invázió elején szolgáló katonáknak mindössze hatvan-hetven százaléka lehet még mindig az egység kötelékében. A többiek meghaltak, megsebesültek, vagy a koruk vagy az egészségi állapotuk miatt leszerelték őket – számol be róla a Reuters hírügynökség.

A fronton uralkodó körülmények tovább súlyosbítják a helyzetet.

Az időjárás eső, hó, eső, hó. Az emberek ennek következtében egyszerű influenzában vagy torokgyulladásban betegszenek meg. Egy időre kiesnek a harcból, és nincs, aki pótolja őket. A legközvetlenebb probléma minden egységnél az emberhiány

− mutatott rá egy másik ukrán katona, míg más egységek tagjai arról számoltak be, hogy lőszer híján a kapacitásuk mindössze harminc százalékán tudják működtetni a fegyvereiket.
Borítókép: Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője (Fotó: Yuriy Dyachyshyn/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.