Bíróság elé áll Londonban Greta Thunberg egy olajtüntetés miatt

Greta Thunberg klímaaktivistának a bíróság előtt kell megjelennie, közrend elleni bűncselekménnyel vádolják egy tavalyi londoni tüntetés miatt.

Forrás: Reuters2024. 02. 01. 11:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21 éves svéd lányt tavaly október 17-én tartóztatták le a Mayfairben található InterContinental Hotel közelében tartott tüntetésen, amikor az olajipari vezetők az Energy Intelligence Forumra gyűltek össze.

Thunberg négy társával együtt novemberben a Westminster Magistrates’ Court előtt ártatlannak vallotta magát a közrendről szóló 1986. évi törvény 14. szakaszának megsértésében, írta a Reuters.

A Fossil Free London (FFL) azt közölte, hogy „szolidaritási tüntetést” tart a vádlottakkal a bíróság előtt 8.45-től. Maja Darlington, a Greenpeace brit kampányfelelőse elmondta:

A Greta és a többi békés tüntető elleni büntetőeljárás egy olyan kormányt tükröz, amely jobban törődik az olajfőnökök profitjának növelésével, mint azzal, hogy mindannyiunk számára élhető jövőért küzdjön.

„Ahelyett, hogy a klímaaktivisták ellen lépne fel, az Egyesült Királyság kormányának arra kellene kényszerítenie a Shellt és a többi olajipari vállalatot, hogy hagyják abba a fúrásokat, és kezdjenek el fizetni a bolygónknak és mindenkinek, aki rajta él, az okozott károkért.”

Az FFL a nagy olaj- és gázipari vállalatok fosszilis tüzelőanyagok felhasználása ellen kampányol. Joanna Warrington, a csoport egyik szervezője elmondta: 

„Az Egyesült Királyság kriminalizálja a Gretához hasonló békés klímaaktivistákat, miközben a Mayfair hotelekben vörös szőnyeget terít a klímabűnözőknek”.

Borítókép: Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.