David Cameron: Az Egyesült Királyság elismerheti a palesztin államot

A külügyminiszter szerint nem kell megvárni a kétpárti egyeztetéseket sem.

2024. 02. 02. 17:39
CAMERON, David; MIKÁTI, Nadzsib
Bejrút, 2024. február 1. Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök és ügyvivõ államfõ (j) David Cameron brit külügyminisztert fogadja Bejrútban 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: Vael Hamzeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság hivatalosan is elismerhet egy palesztin államot anélkül, hogy megvárná, hogy a kétállami, izraeli–palesztin tárgyalások meghozzák gyümölcsüket – mondta a brit külügyminiszter.

David Cameron azt is mondta, hogy addig viszont nem jöhet szóba ilyen lépés, amíg a Hamász Gázában marad.

Ugyanakkor világossá tette, hogy az Egyesült Királyság valamiféle elismerést tud nyújtani anélkül, hogy az izraeli és palesztin vezetők elhúzódó tárgyalásokat folytatnának egymással valamilyen megoldást keresve. Bár egyelőre ez eléggé távolinak tűnik, főleg ha azt vesszük alapul, hogy az izraeli Benjamin Netanjahu határozottan ellenzi azt az elképzelést, hogy elismerjék Palesztinát.

Cameron csütörtöki libanoni útja során újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az Egyesült Királyságban a független palesztin állam elismerése egy folyamat része lesz, azt, hogy ennek a folyamatnak melyik szakaszában ismerik el az államot, nem tudná megjósolni, de nem kell, hogy a legvégén legyen.

Lehetőséget kell adunk a palesztin népnek egy jobb jövő felé, egy saját állam jövője felé

– mondta, hozzátéve, hogy a palesztin állam elismerése a hosszú távú béke szempontjából elengedhetetlenül fontos, ahogy a régió biztonsága szempontjából is.

Az Egyesült Királyság azok közé tartozik, akik továbbra is azzal érvelnek, hogy a két állam megoldása az egyetlen életképes, hosszú távú megoldás a konfliktusra. De egy ilyen javaslat heves ellenállásba ütközik Netanjahu és kormánya tagjai részéről. Az izraeli miniszterelnök teljes izraeli katonai ellenőrzésre szólított fel Jordánia nyugati részének egész területén, amely lépés ellentétes egy palesztin állammal.

Borítókép: Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök és ügyvivő államfő (jobbra) David Cameron brit külügyminisztert fogadja Bejrútban 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.