Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Egy halott, sok sérült az izraeli terrortámadásban + videó

A sérültek között egy terhes nő is van, akit meg is műtöttek már.

2024. 02. 22. 13:46
Maále Adumim, 2024. február 22. Golyónyomok egy helyszínen álló autó szélvédõjén, Maále Adumim zsidó telepesváros közelében 2024. február 22-én, miután három palesztin fegyveres tüzet nyitott Jeruzsálem felé tartó és egy ellenõrzõ pontnál várakozó autókra. Kilenc ember megsebesült, két támadót az autósok agyonlõttek, harmadik társukat rendõrök terítették le menekülés közben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegyre nőtt a beazonosított sérültek száma a ma reggeli Maále Adumim mellett történt terrortámadásban. A háromfős elkövetőcsoport automata fegyverekkel nyitott tüzet az ellenőrzőpontnál várakozó izraeliekre. A rendőrségi jelentések szerint a lövöldözésben egy 26 éves férfi veszítette az életét. 

A sérültek között egy állapotos nő is van, ő súlyosan megsérült, műteni is kellett, egyelőre stabil az állapota, a magzatról viszont nem mert a kórház nyilatkozni.  

A fegyveresek közül kettőt a biztonsági erők és a fegyveres civilek még a helyszínen agyonlőttek. A harmadik fegyveres el tudott menekülni a helyszínről, de rövid időn belül semlegesítették a környékbeli rendőrségi kutatásokat követően – közölték a rendészeti tisztviselők.

A rendőrség által megosztott képek azt mutatják, hogy a trió, a Betlehem környéki lakosok gépkarabélyokkal, rögtönzött géppisztolyokkal és gránáttal voltak felfegyverkezve. A Shin Bet biztonsági ügynökség azonosította a terroristákat: Muhammad Zawahra (26) és testvére, Kathem Zawahra (31), mindketten Ta’amra falu lakosai, valamint Ahmed Al-Wahsh (31), Za’atara lakosa.

 

Kathem Zawahra korábban börtönben volt, mert illegálisan lépett be Izraelbe – közölte a Shin Bet. 

Szemtanúk elmondása szerint a terroristák a dugóban várakozó autók sorain futottak végig, és a járművekbe lőttek. A torlódásban várakozó busz utasa által készített videón pánikba esett emberek láthatók, amint elhagyják autóikat, és az úton futva menekülnek a lövöldözés elől.

 

Az ellenőrzőpont halálcsapda 

A helyi politikusok korábban is jelezték, hogy a ciszjordániai ellenőrzőpontokon kialakuló hosszú sorok halálcsapdák. Ma’ale Adumim polgármestere, Benny Kashriel azt mondta, hogy „több tucatszor figyelmeztettük a biztonsági erőket az ezen a zsúfolt úton elkövethető terrortámadások veszélyére”. Kashriel elmondta, hogy az önkormányzat kérte, hogy az ellenőrzőponthoz további sávokat építsenek be, hogy felgyorsítsák a ponton való áthaladást, valamint az izraeli és palesztin járművek szétválasztását is szerették volna elérni.

Oded Ravivi, a ciszjordániai Efrat település polgármestere kijelentette, hogy a ma reggeli támadás módszere és az ellenőrzőpontok területén kialakult forgalmi dugókban kialakuló terrortámadások mindenki rémálma.

 

A Hamász dicsérte a támadást

A Hamász terrorszervezet közleményt adott ki, amelyben dicsérte a támadást, és a halálos lövöldözést természetes válasznak nevezte a gázai háborúra – jelentették arab nyelvű sajtóorgánumok. 

A hősies hadművelet természetes válasz a megszállás által a Gázai övezetben és Ciszjordániában elkövetett tömegmészárlásokra és bűncselekményekre 

– mondta a terrorcsoport.

Borítókép: Golyónyomok egy helyszínen álló autó szélvédőjén, Maále Adumim zsidó telepesváros közelében 2024. február 22-én, miután három palesztin fegyveres tüzet nyitott Jeruzsálem felé tartó és egy ellenőrző pontnál várakozó autókra. Kilenc ember megsebesült, két támadót az autósok agyonlőttek, harmadik társukat rendőrök terítették le menekülés közben (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.