Egy nap alatt két polgármesterjelöltet is meggyilkoltak a kisvárosban

Mexikóban június elején lesznek országos és helyhatósági választások.

Forrás: MTI2024. 02. 28. 6:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a két politikust, Miguel Ángel Zavalát, a kormányon lévő Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) és Armando Pérezt, a jobbközép ellenzéki Nemzeti Akció Párt (PAN) jelöltjét egyelőre ismeretlen okokból az autóikban lőtték agyon.

A PAN a bűncselekmények gondos kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követelte.

A június 2-án esedékes országos és helyhatósági választások kampányának hivatalos kezdete előtt sajtójelentések szerint már egy tucat jelöltet, illetve politikust gyilkoltak meg Mexikóban. Az áldozatok többnyire a regionális politikai elit soraiból kerültek ki. 

A vérontás mögött gyakran olyan bűnszervezetek állnak, amelyek a befolyásért versengenek egyes térségekben, vagy olyan politikai ellenfelek, akik ilyen módon akarják semlegesíteni riválisaikat.

A latin-amerikai országban pénteken kezdődik a választási kampány egyebek között Andrés Manuel López Obrador leköszönő elnök utódjának kiválasztására, mivel a helyi törvények csak egy − hatéves − államfői mandátumot engedélyeznek. 

Közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő elnök bizalmasa, a főváros volt polgármestere, Claudia Sheinbaum számít a júniusi elnökválasztás kormánypárti esélyesének. Kihívója a legfőbb ellenzéki tömörülés részéről Xóchitl Gálvez volt szenátor.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.