Fokozódik a migrációs nyomás a Balkánon

A következő időszakban nagyobb migránsáradat várható a balkáni útvonalon. Erre figyelmeztetnek a bosnyák hatóságok.

2024. 02. 28. 18:59
null
Migrants leave the migrant camp "Lipa", after it was destroyed by a fire, near the northwestern Bosnian town of Bihac, on December 29, 2020. Camp "Lipa" was operated by International Organisation for Migrations (IOM) mission in Bosnia and used to shelter about 1300 illegal migrants until December 23, when some of the tents caught fire and burned down. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a közelmúltban több incidens is történt a boszniai befogadóközpontokban, a helyzet jelenleg stabil, annak ellenére, hogy a településen rengeteg a migráns. 

Horvatország migráns
Migránsok a balkáni útvonalon Boszniában (Fotó: Damir Sencar / AFP)

A bevándorlók azt mondják, a származási országukban kialakult bizonytalan helyzet, a szegénység és a háborús konfliktusok a fő okai annak, hogy elhagyják az országukat, és a nyugati országok felé vezető úton a régió ideiglenes befogadó központjaiban tartózkodnak jelenleg. Az egyik központ évek óta a Szarajevó melletti Blazujban található.

A helyi sajtó szerint az ottani tábor által biztosított életkörülmények elfogadhatóak, a migránsok szabadon mozoghatnak a településen, s rendszeresen biztosítják számukra az étkezést.

A tábor 40-45 százalékos telítettséggel működik, tekintve, hogy a teljes befogadóképessége 1700 fő. A blazuji táborban jelenleg 750 migráns tartózkodik, többségükben Afganisztánból és Szíriából érkeztek.

Azon migránsok esetében, akik kifejezik menedékkérési szándékukat, biometrikus adatokat készítenek, fényképeket készítenek róluk, és igazolást adnak ki a menedékkérési szándékukról 

– mondja Almin Imamovic, a Külföldiek Ügyével Foglalkozó Szolgálat igazgatóhelyettese.

Hozzátette: Bosznia-Hercegovina tranzitország, ahol a migránsok nem akarnak maradni. Általában fél hónapig vannak ott, és folytatják útjukat az Európai Unió felé. A menedékkérők aránya nagyon kicsi, de a következő időszakban nagyobb migránsáradat várható.

Ebben a migránsközpontban csak felnőtt férfiak vannak.

Borítókép: Migránsok Boszniában (Fotó: Elvis Barukcic / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.