Földrengés a Fülöp-szigeteken

Erős földrengés rázta meg szombat hajnalban a Fülöp-szigeteki Mindanao szigetet. Károkról nem érkeztek jelentések, de fel kellett függeszteni egy korábbi földcsuszamlás mentési munkálatait.

Forrás: MTI2024. 02. 10. 7:48
PHILIPPINES-DISASTER-WEATHER This screengrab from UGC video footage taken on February 9, 2024 and posted by Facebook user Illu Mi shows rescue and emergency personnel carrying a girl found after a nearly 60 hours rescue operation following a landslide that hit a gold-mining village in Maco, Davao de Oro, in southern Philippines. The rescue has been hailed as a "miracle" after searchers had given up hope of finding more survivors. The girl, who the Philippine Red Cross said was three years old, had been among the more than 100 people missing after the rain-induced landslide hit the village, killing at least 15 people. (Photo by Courtesy of Facebook user Illu Mi / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT « AFP PHOTO / Courtesy of Facebook user Illu Mi » - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Földtudományi Kutatóközpont (GeoForschungsZentrum, GFZ) jelentése szerint a földrengés 5,6 erősségű volt tíz kilométeres mélységben fekvő epicentrummal. A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség (Philippine Institute of Volcanology and Seismology) jelentése szerint pedig a földrengés 5,9-es erősségű volt, epicentruma pedig 27 kilométeres mélységben volt.

A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség közölte, hogy nem számít károkra, de utórengések lehetnek.

A héten korábban bekövetkezett földcsuszamlásban eltűnt személyek után folyó kutatást azonban a földrengés miatt fel kellett függeszteni a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Davao de Oro tartomány Maco városában – közölték a hatóságok.

A kedd este egy aranybánya területén bekövetkezett földcsuszamlás halálos áldozatainak száma elérte a 28-at. Eltűntként még 77 személyt tartanak nyilván, a sérültek száma pedig 32. Egy hároméves kislány hatvan órát töltött a törmelék alatt, míg végül pénteken ki tudták menteni.

Az elmúlt hetekben szakadó esőzések sújtották Davao de Oro tartományt, több helyen áradásokat és földcsuszamlásokat okozva.

Borítókép: A 2024. február 9-én készült és Illu Mi Facebook-felhasználó által közzétett UGC-felvételen látható, amint a mentő- és mentőszemélyzet egy lányt cipel, akit a Fülöp-szigetek déli részén, a Davao de Oro-i Maco településen egy aranybányász faluban történt földcsuszamlást követő közel 60 órás mentési művelet után találtak meg. A mentést csodaként üdvözölték, miután a keresők már feladták a reményt, hogy több túlélőt találnak. A kislány, aki a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt szerint hároméves volt, a több mint száz eltűnt ember között volt, miután az esőzés okozta földcsuszamlás a faluban legalább 15 ember halálát okozta (Fotó: AFP/Facebook/Illu Mi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.