Így reagált Európa a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációjára

Európa vezető politikusai üdvözölték Svédországot a NATO-tagországok között. Az X-en üzent Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár, míg Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palotában mondott beszédében köszöntötte Svédországot.

2024. 02. 26. 19:20
null
POLAND-NATO-FINLAND-SWEDEN-DEFENCE Fotó: MATEUSZ SLODKOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután a magyar Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén. Rishi Sunak brit kormányfő szintén történelmi napnak nevezte a mait. 

Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük önöket

– írta a brit miniszterelnök.


Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. 

Szívből jövő gratuláció országuknak

– jelentette ki a francia elnök, örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja.

– Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mateusz Slodkowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.