Izraeli háború: több tucat palesztin fegyveressel végzett az izraeli hadsereg Hán-Júniszban + videó

Támadást indítottak a Hamász terrorszervezet irodája ellen is, ahol az október 7-i támadást megtervezték.

Forrás: MTI2024. 02. 05. 13:00
null
Hán-Júnisz, 2024. február 2. Laktatatlanná tett épületek a Gázai övezetben levõ Hán-Júnisz városban 2024. február 2-án, a város ellen indított izraeli offenzíva idején. Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyezõ ügynökségének (UNRWA) vezetõje közölte, hogy a szervezet február végén kénytelen lesz megszüntetni tevékenységét a 2,3 milliós lakosú Gázai övezetben, amennyiben nem születik döntés az 1949 óta mûködõ UNRWA pénzügyi támogatásának helyreállításáról. A napokban számos ország bejelentette a szervezetnek nyújtott támogatása felfüggesztését, miután az izraeli hírszerzés kapcsolatba hozta az UNRWA több munkatársát a Hamász palesztin iszlamista szervezet 2023. október 7-i, Izrael elleni terrortámadásával. A segélyszervezetnél vizsgálat indult az ügyben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb műveleteket hajtott végre az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetben, Hán-Júnisznál; a fegyveres erők hétfői közleménye szerint a város déli részén folyó harcokban több tucat palesztin fegyveressel végeztek.

A hadsereg azt is bejelentette, hogy vasárnap támadást intézett a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet fegyveres szárnyát, az Izzedín al-Kasszám Brigádokat vezető Mohammed Szinvár − a Hamász gázai vezetője, Jahja Szinvár öccsének – irodája ellen, ahol feltehetően az Izrael elleni október 7-i támadást megtervezték.

Az IDF emellett ismét műveleteket indított az övezet északi részén is, ahol a Gázát irányító Hamász terrorszervezet fegyveresei újra erőre kaptak, valamint razziákat tartott hétfő éjjel Ciszjordániában. Ez utóbbiak során 33 palesztint vettek őrizetbe.

A Palesztin Foglyok Egyesülete nevű emberi jogi szervezet adatai szerint október 7-e óta több mint 6500 embert vettek őrizetbe a területen.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma − a hivatalos palesztin számítások szerint − meghaladja a huszonhétezret.

Borítókép: Laktatatlanná tett épületek a Gázai övezetben levő Hán-Júnisz városban 2024. február 2-án, a város ellen indított izraeli offenzíva idején. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.