Joe Biden cenzúrázni akarta a róla szóló hivatalos jelentést

Nem tetszett Joe Biden demokrata elnöknek, ezért cenzúrázni akarta azt a vizsgálatot, amelyet saját maga mosdatására kellett elrendelni. Az igazságügyi tárcának azt kellett bizonyítania, hogy Biden nem vonható felelősségre néhány érzékeny dokumentum felelőtlen kezelése miatt még néhány évvel korábbról. A vizsgálat során megállapították ugyan, hogy Biden végül is nem bűnös, a jelentés szerint azonban igencsak megromlott a mentális egészsége, ami hetek óta beszédtéma a nyilvános szereplései és kínos jelenetei miatt.

2024. 02. 17. 17:40
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Wilmington, 2024. február 4. Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden a dél-karolinai elõválasztás alakulását nézi óriáskivetítõn a Demokrata Párt kampányközpontjában, a Delaware állambeli Wilmingtonban 2024. február 3-án. Biden megnyerte a Demokrata Párt elsõ hivatalos elõválasztását, amelyen arról döntöttek, hogy az állam választói kit szeretnének dempkrata elnökjelöltként látni a novemberi 5-i elnökválasztáson. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különböző források megerősítették az ABC News amerikai televíziós hírhálózatnak és a New York Times lapnak, hogy Joe Biden amerikai elnök ügyvédei, Ed Siskel és Bob Bauer levelet írtak Merrick Garland igazságügyi miniszternek. Ebben azt állították, hogy az elnök visszaemlékezéseiről szóló rész politikai indíttatású és sérti a minisztérium politikáját és gyakorlatát. Az elnöknek tehát nem tetszett, hogy az igazat írták a jelentésben.

BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Joe Biden amerikai elnököt újabban már a feleségének kell mosdatnia a nyilvánosság előtt (Fotó: Samuel Corum)

Bradley Weinsheimer, az igazságügyi tárca egyik magas rangú tisztviselője a következő napon azt válaszolta, hogy a jelentésnek éppen az volt az egyik célja, hogy felmérje Joe Biden mentális állapotát, így nem lehet politikai indíttatásúnak nevezni a szakvizsgálatot, akár pozitív, akár negatív dolgok szerepelnek benne.

Robert Hur jelentésében azt állította, hogy az elnök kognitív hanyatlásban szenved, ami kihatott a memóriájára. Hur még ezt is alapul vette, amikor azt javasolta, hogy ne vonják felelősségre a titkos dokumentumok szándékos megőrzése miatt.

 

A jelentés szerint a vizsgálat bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy Biden elnök szándékosan titkos anyagokat tartott meg és hozott nyilvánosságra alelnöksége után, amikor még magánember volt, de a vizsgálat nem állapított meg egyértelmű bűnösséget. Ugyanakkor Hur értékelése szerint Biden jelentősen korlátozott memóriája is szerepet játszott abban a döntésében, hogy nem emel vádat.

Hur jelentése hemzseg a példáktól és értékelésektől, amelyek szerint Biden szellemi képességei és memóriája megromlott. Nem emlékezett például arra sem, hogy mikor halt meg a fia.

Az emberek is kételkednek Joe Biden képességeiben, az ABC News televíziós hírhálózat és az Ipsos közvélemény-kutató közelmúltban végzett felmérése szerint az amerikaiak túlnyomó többsége úgy érzi, hogy Joe Biden már túl idős egy újabb ciklushoz.

Joe Biden okkal tartja maga mellett Kamala Harrist

A minap az Alapjogokért Központot kérdeztük arról, hogy miként lehet elmozdítani Bident a székéből a mentális alkalmatlansága miatt.

Az adminisztráció tagjai, illetve politikai szövetségesei ma is azt állítják, hogy Biden szellemi képességei csúcsán vannak, azonban a sajtóhoz eljutó videófelvételek – még a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott kommunikációs anyagok is – ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Az amerikai alkotmány 25. kiegészítése rendelkezik arról, hogyan lehet elmozdítani hivatalából egy feladatait ellátni képtelen elnököt. Ehhez az alelnök és a kabinet többségének írásos nyilatkozatára van szükség. Amennyiben vita merülne fel az elnök és saját miniszterei között annak tekintetében, hogy képes-e ellátni a funkcióit, úgy a kérdést a kongresszus dönti el, mindkét házban kétharmados többséggel. Az elnök elmozdításával az alelnök lép a helyébe, így, ha Joe Bident a 25. kiegészítés szerint távolítják el hivatalából, Kamala Harris lesz az elnök

– magyarázta lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Kamala Harris az amerikai kommentátorok többségének véleménye szerint nem áll készen arra, hogy elnök legyen. Harris megítélése súlyos politikai problémát jelent a demokraták számára, ugyanis a párt elkötelezett szimpatizánsainak jelentős része is kételkedik az elnöki alkalmasságában. Joe Biden nem utolsósorban azért ragaszkodik Harrishez, mert nyilvánvalóan alkalmatlan, így a jelenlegi alelnök személye komoly elrettentő hatást fejt ki egy potenciális 25. cikkely szerinti eljárással szemben – ugyanis sem a republikánusok, sem a demokraták nem látnák szívesen az elnöki székben.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.