Joe Biden testvérét hallgatta meg az amerikai képviselőház bizottsága

Zárt ajtók mögött hallgatta meg James Bident, az amerikai elnök testvérét a törvényhozás alsóházának bizottsága a Joe Bidennel szemben indított vizsgálatban.

Forrás: MTI2024. 02. 21. 21:19
BIDEN, Joe
Wilmington, 2024. február 4. Joe Biden amerikai elnök a dél-karolinai elõválasztás alakulását követi óriáskivetítõn a Demokrata Párt kampányközpontjában, a Delaware állambeli Wilmingtonban 2024. február 3-án. Biden megnyerte a Demokrata Párt elsõ hivatalos elõválasztását, amelyen arról döntöttek, hogy az állam választói kit szeretnének dempkrata elnökjelöltként látni a novemberi 5-i elnökválasztáson. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzletemberként dolgozó James Bident a testvéréhez fűződő üzleti és pénzügyi kapcsolatairól kérdezték a képviselőház felügyeleti bizottságának tagjai, akik tavaly novemberben adtak ki kötelező jellegű idézést. A hivatalban lévő elnök testvére a nyilvánosságra került nyilatkozat alapján tagadta, hogy bátyjának valaha közvetlen vagy közvetett kapcsolata lett volna vállalkozásaihoz és egyéb üzleti ügyeihez.

Beszámolva unokaöccsével, Hunter Bidennel, az elnök fiával közös gazdasági vállalkozásáról azt nyilatkozta, hogy Hunter Biden hívására szállt be a CEFC kínai energiacéghez kapcsolódó vállalkozásba 2017-ben. Elismerte, hogy az üzlet számára havi 65 ezer dollárt, míg unokaöccsének százezer dollárt hozott, de azt állította, hogy abból Joe Biden semmilyen módon nem részesedett.

Azt mondta, hogy segíteni akart Hunter Bidennek, aki nehéz életszakaszban volt. Az elnök fiáról köztudott, hogy hosszú időn keresztül kábítószer-függőséggel is küzdött.

A vizsgálatot vezető képviselőházi testület republikánus elnöke, James Comer a meghallgatás előtt a hónapok óta zajló vizsgálat eredményéről azt mondta, a Biden család tagjai, üzlettársaik, valamint a kapcsolódó vállalkozások jelentős összegekhez jutottak Kínából, Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból és Romániából. James Comer szerint 2014 és 2019 között 24 millió dollár érkezett a Biden családhoz és környezetéhez, amit Joe Bidennek, mint márkanévnek köszönhettek.

A képviselőház tavaly indított úgynevezett impeachment vizsgálatot Joe Biden ügyében, hogy eldönthessék, elindítsa-e a törvényhozás a hivatali elmozdítására irányuló eljárást az elnökkel szemben. Az eljárást kezdeményező republikánus politikusok Joe Bident befolyással való visszaéléssel vádolják a családjához külföldi vállalkozásoktól érkező, jelentős összegek miatt.

A vizsgálatban szintén tanúként hallgatták meg Hunter és James Biden egy korábbi üzlettársát, Tony Bobulinskit, aki február elején James Bidennel ellentétesen nyilatkozott a képviselőház bizottsága előtt, és azt állította, hogy Joe Biden részt vett a családi vállalkozások üzleti ügyeiben. Egy másik korábbi üzlettárs, Rob Walker néhány nappal korábban azt állította, hogy Joe Biden személyesen találkozott a vizsgálat során felmerült kínai cég, a CEFC elnökével.  

A múlt héten ugyanakkor vádat emeltek hamis nyilatkozat miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) informátora ellen, aki még 2020-ban a hatóságnak azt állította, hogy tudomása van ötmillió dollár megvesztegetési pénzről, amely Joe Bidenhez érkezett. A férfi az izraeli-amerikai kettős állampolgár, Alexander Smirnov, akiről szövetségi nyomozók kedden azt állították, hogy orosz hírszerzési kapcsolatokkal rendelkezik. Smirnovot a múlt heti őrizetbe vételt követően a vizsgálat idejére kedden elengedték.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.