Vizsgálat zajlik Joe Biden testvére ellen

Vizsgálat zajlik Jim Biden, az amerikai elnök testvére ellen. Az azóta csődbe ment Americore nevű cégről kiderült, hogy színlelt szerződések, csúszópénzek kötődnek a nevéhez. Vizsgálják, mi volt Joe Biden szerepe az ügyben.

2024. 02. 18. 18:56
BIDEN, Joe
Washington, 2024. február 1. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a 72. alkalommal tartott, úgynevezett nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. február 1-jén. A hagyományos évenkénti rendezvényen az amerikai törvényhozók mellett számos külföldi vendég is részt vett. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden üzleti ügyletében etikusan és becsületesen viselkedett – nyilatkozta Jim Bidenről, Joe Biden amerikai elnök testvéréről ügyvédje, az Americore nevű cég kétes ügyleteivel kapcsolatos nyomozásról tájékoztatva a nyilvánosságot. A Politico című lap folytatott részletes kutatást az egészségügyi cég és a Biden család összefonódásáról, továbbá az esetleges visszaélésekről.

 

Ahogy korábban megírtuk, egyre több vizsgálat folyik a Biden-család ellen az elmúlt években tapasztalható visszaélések és egyéb törvénysértések miatt az Egyesült Államokban.

Jim Biden rendszeresen hivatkozott testvérére és annak befolyására. A Politicóhoz eljuttatott információk szerint még az is szóba került, hogy az elnökjelölt népszerűsítheti kampányában a céget. Jim Biden közel-keleti befektetők támogatását ígérte, ám a pénz nem érkezett meg, az akkor már pénzügyi gondokkal küzdő cég finanszírozása összeomlott, és négy évvel ezelőtt csődöt jelentett.

2018-ban a helyzetnek halálos következménye is lett: egy beteg szívleállás következtében életét vesztette az egyik Kentucky államban lévő Americore-kórházban. A körülmények nem voltak megfelelők a pénzügyi válság miatt teljes körű orvosi ellátáshoz, mivel a személyzetet nem tudták kifizetni, a szolgáltatások színvonala sem volt kielégítő.

 

2023 szeptemberében a Értékpapír- és tőzsdefelügyelet megvádolta Jim Biden üzleti partnerét, hogy csalást követett el a céghez kapcsolódó kölcsönökkel.

Eközben az igazságügyi minisztérium vizsgálata megállapította, hogy színlelt szolgáltatási szerződéseket kötöttek és csúszópénzeket fizettek ki az Americore pennsylvaniai kórházában. 

A republikánus képviselők vizsgálatot folytattak az elnök és családja kétes ügyeivel kapcsolatban, és elérték, hogy február 21-én a képviselőház felügyeleti bizottsága meghallgatja Jim Bident.

Az események azért fontosak, mert rávilágítanak arra, hogy Joe Biden akkori alelnöki pozícióját egy magánvállalkozás népszerűsítésére használták. Jim Biden szerepet játszhatott hatósági engedélyek megszerzésében is a kórházak számára. 

Joe Biden és fia találkozott a cég vezérigazgatójával, és legalább három rokona dolgozott ott: testvére, annak felesége és fia. Sőt még a Fehér Ház orvosának is voltak kapcsolatai a céggel.

Sem a Fehér Ház, sem a Biden család nem válaszolt a Politico megkeresésére. 

Arra sem derült még fény, hogy volt-e szerepe a demokrata elnöknek a cégben. Mindenesetre több olyan eset látott napvilágot, amiből kiderült, hogy Jim Biden többször felhasználta a bátyja nevét, ismertségét, és célja volt egy egészségügyi birodalom felépítése.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.