Kémkedéssel vádolnak egy Japánban állomásozó amerikai haditengerészt

Az Egyesült Államok kémkedéssel vádolt meg egy Japánban állomásozó tengerészt, aki állítólag titkos anyagokat adott át egy külföldi kormánynak.

Forrás: NBC News2024. 02. 22. 14:26
Dark,Silhouette,Of,A,Man,In,A,Raincoat,With,A
kém
1846264849 Fotó: alexkoral/shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bryce Pedicini altisztet azzal vádolják, hogy 2022 novembere és 2023 májusa között legalább hét alkalommal adott át dokumentumokat egy külföldi kormány alkalmazottjának – derül ki az NBC News által megszerzett vádiratból.

 USS Higgins (DDG 76) (Fotó: AFP/Tef Safadi)

Pedicinit titkos dokumentumok és információk helytelen kezelésével gyanúsítják – mondta Arlo Abrahamson, az amerikai csendes-óceáni flotta szóvivője.

Az esetet vizsgálják, a jogi eljárás folytatódik

 – tette hozzá.

Nem világos, hogy Pedicinit melyik kormánnyal való összejátszással vádolják.

Az átadott dokumentumok pontos jellege nem ismert, de Pedicinit azzal is vádolják, hogy tavaly májusban a japán Yokosukában tartózkodva egy titkos információkhoz tervezett számítógép képernyőjének fényképeit csempészte ki egy külföldi tisztviselőnek.

Pedicini törvényes hozzáféréssel rendelkezett az Egyesült Államok nemzetvédelmével kapcsolatos információkhoz – olvasható a vádiratban –, amelyek felhasználhatók az Egyesült Államok kárára és egy külföldi nemzet javára. A haditengerészet azzal is vádolja, hogy nem jelentett külföldi kapcsolatot, és hogy egy személyes elektronikus eszközt vitt be egy biztonságos helyiségbe.

A férfi 2009-ben lépett be a haditengerészethez, és pályafutása során több hajón szolgált és kitüntetéseket kapott. A májusi vádemelés óta Pedicini előzetes letartóztatásban van, és a vádirat szerint a héten hadbíróság elé kellett volna állnia.

Az év elején egy másik tengerészt, a 26 éves Wenheng Zhao altisztet 27 hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért több ezer dollár kenőpénzt fogadott el egy kínai hírszerzőtől, cserébe azért, hogy amerikai katonai információkról készült fotókat adjon át.

Zhao, aki egy kaliforniai haditengerészeti bázison dolgozott, bűnösnek vallotta magát, amiért kínai összekötőjének az indo-csendes-óceáni térségben zajló amerikai katonai gyakorlatok terveit küldte el, köztük az amerikai hadsereg Okinawában lévő bázisán lévő radarrendszer tervrajzait. Tavaly Jinchao Wei-t, a San Diego-i USS Essex fedélzetén szolgáló 22 éves katonát kémkedésért letartóztatták, mert katonai gyakorlatok kiképzési kézikönyveit és a hajókról készült fotókat küldött, amelyeken szolgált. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.