Csaknem megduplázódtak az energiaárak Németországban

Egy háromfős családnak 40 százalékkal kell többet fizetnie az energiáért Németországban. Elsősorban a fűtést és az áramszolgáltatást érinti a nagymértékű növekedés. Az elmúlt időszakban nőtt az infláció, az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is.

2024. 02. 25. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy átlagos háromfős német családnak mintegy 1534 euróval kell többet fizetnie az energiáért, mint három évvel korábban, az energiaválság kezdetén – áll a Tagesschau német hírportál beszámolójában, mely a Verivox összehasonlító portál elemzését veszi alapul. 

Ahogy az alábbi videón is látható, nemcsak a családoknak jelent nehézséget az energiaköltségek kitermelése, hanem a mezőgazdasági szektor dolgozóinak is:

 

Az áram, a fűtés és a tankolás költségei mintegy 40 százalékkal emelkedtek a 2021 februárjában mért adatokhoz képest. 

Az elemzés az éves hőigényt 20 ezer, az áramfogyasztást 4000 kilowattórában, míg a futásteljesítményt 13 300 kilométerben határozta meg. 

Drasztikus emelkedés a fűtés esetében tapasztalható, az olajjal történő fűtés esetében 64 százalékos a drágulás. Míg 2021 februárjában 1270 euró költséggel kellett számolni 20 hektoliter fűtőolaj vásárlásakor, addig ma ez az összeg 2088 euró. 

A gáz ára is észrevehetően nőtt: míg három évvel ezelőtt 20 ezer kilowattóra fogyasztás 1172 euróba került, addig jelenleg ez 2033 euró, ami 75 százalékos drágulást jelez. A fogyasztók a szolgáltató megfelelő megválasztásával tudnak faragni az összegekből.

Ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, nemcsak az energiaárak nőttek az elmúlt időszakban Németországban, hanem az infláció, az élelmiszerek és a szolgáltatások árai is. Az utóbbi elsősorban a bérleti és biztosítási díjakat, továbbá a vendéglátóhelyek árainak jelentős emelkedését foglalja magában. Ez pedig visszafogott vásárlókedvet kedvet hozott 2023 utolsó negyedévében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.