Folytatódik a német gazdaság visszaesése

A német központi bank februári jelentése szerint folytatódik a 2023 végétől tapasztalható gazdasági visszaesés. A megrendelések számának csökkenése, a visszaesés miatt problémákkal szembenéző vállalatok száma folyamatosan nő. Drasztikusan emelkedtek a szolgáltatások árai.

2024. 02. 20. 19:33
No,Money.,Poverty,Problem.,Financial,Crisis.,Economy,Bankruptcy.,Unrecognizable,Broke, pénztárca, szegény
2270762223 Fotó: Golubovy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra sincs bizonyíték a recesszióra abban az értelemben, hogy tartós, széles körű és határozott gazdasági visszaesés következne be – hivatkozott közgazdászokra Németország központi bankja, amikor a 2024 első negyedévében várható adatokról írt a honlapján nyilvánosságra hozott februári jelentésében.  

A dokumentum azonban megjegyezte: feltételezhetően az idei első három hónapban is folytatódik az a visszaesés, ami 2023 utolsó negyedében már tapasztalható volt. 

A februárban napvilágot látott jelentés szerint a német gazdasági termelés 2023 utolsó negyedévében csökkent. A szövetségi statisztikai hivatal gyorsbecslése alapján 2023-ban a reál bruttó hazai termék, a GDP stagnált, míg az utolsó negyedévben megindult a lejtőn, és 0,3 százalékkal csökkent. A megrendelések száma jelenleg is alacsony, ami az ipari termelésre is hatással lesz. A megrendelések hiányával szembenéző vállalatok száma folyamatosan emelkedik, a vizsgált periódus végére pedig arányuk elérte a 37 százalékot. 

A beruházásokat visszafogja a magasabb beruházási költség és a környezetvédelmi bónusz, vagyis az elektromos járművekre vonatkozó támogatások megszüntetése. Az építőipari termelést és a beruházásokat pedig a magasabb kamatlábak és a sok csapadékkal járó, kedvezőtlen időjárási viszonyok állították negatív pályára.

Annak ellenére, hogy az infláció alacsonyabb volt, mint korábban, a robusztus munkaerőpiac és a bérnövekedés jó hatással volt a lakossági fogyasztásra, ám a német családok továbbra is óvatosan költötték a pénzüket. 

A munkaerőpiac még nem érzékelte ezt a visszaesést a tanulmány szerint, a negyedik negyedévben 28 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkaerő-kölcsönzésben és a kereskedelemben tapasztalható csökkenés ellenére az egészségügyben és szociális szférában, a közintézményekben és az oktatásban nőtt a foglalkoztatottak száma. Decemberben és januárban nem javult a munkanélküliségi ráta.

A szolgáltatások árai érezhetően megugrottak. Ez elsősorban a bérleti és biztosítási díjak, továbbá a vendéglátóhelyek árainak jelentős növekedését eredményezte. 

A bank közgazdászai a következő hónapokban az infláció ingadozások melletti további csökkenését várják, akárcsak az élelmiszerek és egyéb áruk inflációjának esetében. Figyelmeztető jel, hogy a szolgáltatószektorban viszont maradnak a magas árak a prognosztizáció szerint.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Golubovy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.