Orosz drón üldözte a német külügyminisztert

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának. Tartózkodása során egy óvóhelyet is meg kellett látogatnia és egy drón üldözte a konvojt, amiben utazott.

2024. 02. 25. 16:56
Annalena Baerbock német külügyminiszter Fotó: (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer) Forrás: (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztonsági okokból idő előtt le kellett mondani a vízmű látogatását – tájékoztatta a Bild című német lapot Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter ukrajnai látogatásán történt eseményekről a szóvivője.

Baerbock a Fekete-tenger melletti Mikolajiv városának vízművében tervezett látogatása a terület felett megjelenő orosz felderítő drón miatt megszakadt. Általában a drónok érkezését közvetlen légicsapás követi és a frontvonal sem messze húzódik a területtől, emiatt a látogatást azonnal lemondták. 

A külügyminiszter egy üzemben tartózkodott, ahol a sós vízből ivóvizet állítanak elő, pótolva a háború során megsérült infrastruktúrát. A Baerbockot szállító páncélos oszlop azonnal mozgásba lendült, de az orosz drón követte a konvojt, így a mobiltelefonok riasztóalkalmazásai azt jelezték, hogy a veszélyt nem sikerült elhárítani. A legbiztonságosabb ilyen helyzetben a folyamatos mozgás, így a konvojt egy ideig üldözte a drón, amíg ki nem kapcsolt. 

Az orosz nyelvű online újság, a Lenta a Die Zeit német lapra hivatkozva közölte, hogy a külügyminiszternek bujkálnia kellett Odesszában, amikor egy légiriadó során mintegy negyedórát töltött az óvóhelyen kíséretével együtt.

Baerbock az orosz–ukrán háború kétéves évfordulóján érkezett Ukrajnába. Ukrán kollégájának, Dmitro Kuleba külügyminiszternek további fegyverek szállítását és egyéb támogatást  ígért Odesszában.

Emlékezetes, Baerbock hivatalos nyilatkozataival korábban kellemetlen helyzetekbe hozta magát, és a nemzetközi sajtóban is megkérdőjelezték kompetenciáját, hiszen egy sajtótájékoztatón például kijelentette, hogy évi 560 napot dolgozik, illetve a tavalyi müncheni biztonsági konferencián pedig azt közölte, hogy Ukrajna biztonsága akkor garantált, ha Vlagyimir Putyin elnök politikája 360 fokos fordulatot vesz. (Mint köztudott, minden negyedik év áll 366 napból, a többi 365 napos, továbbá a 360 fok egy teljes kör, tehát nem történik változás – a szerk.) 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.