Terjed az antiszemitizmus – nem mernek iskolába járni a zsidó fiatalok + videó

– Egy olyan campusra, mint a Berlini Szabadegyetem vagy a Művészeti Egyetem jelenleg nem tudnék bemenni. Ott komoly és valós fenyegetések vannak – mesélte a német sajtónak egy zsidó tanuló, aki a társaihoz hasonlóan naponta kap halálos fenyegetéseket, az indíték pedig kivétel nélkül antiszemita hátterű.

2024. 02. 17. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan egyetemeket látunk, amelyek teljesen tanácstalanok, és nincsenek mechanizmusaik az antiszemitizmus elleni küzdelemre – mesélte a német közmédiának Hanna Veiler, a Jewish Student Union Germany (JSUD) egyik tisztviselője. 

Csak be kell lépni az egyetemekre, hogy antiszemita tartalmú szórólapokat és plakátokat lássunk. Például Izrael térképeit teljesen palesztin színekre festették – ez az állam létjogosultságának alig leplezett tagadása. Intifádára felhívó szórólapok vagy halott izraeli katonákat ábrázoló plakátok vannak kifüggesztve. Október 7-e óta a zsidó diákok nehezen érzik magukat biztonságban

– fogalmazott Hanna Veiler, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ráadásul folyamatos a gyűlöletbeszéd és az ellenségeskedés, főként az interneten.

Egy olyan campusra, mint a Berlini Szabadegyetem vagy a Művészeti Egyetem jelenleg nem tudnék bemenni. Ott komoly és valós fenyegetések vannak

– mondta, és felidézte, hogy olyan leveleket is kapott, amelyekben azt remélték a szerzők, hogy hamarosan ismét Auschwitz kéményein távozik. Amióta a berlini ügyészség nyomozást indított a Berlini Szabadegyetem egyik hallgatója ellen, aki állítólag megtámadott és súlyosan megsebesített egy zsidó diáktársát az egyetemen kívül, azóta fellángolt a vita a zsidó diákok biztonságáról.

Nemrég a német egyetemeken történt antiszemita incidensekről készített jelentést a Ring Christlich-Demokratischer Studenten nevű diákszövetség. Van, hogy nem engednek be zsidó diákokat az épületbe, korábban egyébként egy dulakodás is kitört emiatt. Ez ugyanaz az egyetem, ahol nemrég rendőröknek kellett kivezetniük az egyik Izrael-ellenes tüntetés résztvevőit, erről videófelvétel is készült.

Borítókép: Az izraeli háború áldozatainak emlékére állított mécsesekből álló Dávid-csillag Berlinben (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.