Küszöbön lehet a palesztin állam francia elismerése

A francia elnök szerint többé nem tabu Palesztina elismerése. Nem ő az egyetlen nyugat-európai politikus, aki erről beszél.

2024. 02. 17. 14:43
II. ABDALLÁH; MACRON, Emmanuel
Párizs, 2024. február 16. II. Abdalláh jordániai királyt (b) fogadja Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfõi rezidencián 2024. február 16-án. MTI/EPA pool/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Tartozunk ezzel a palesztinoknak, akiknek a törekvéseit túl sokáig eltiporták. Tartozunk ezzel az izraelieknek, akik átélték századunk legnagyobb antiszemita mészárlását. Tartozunk ezzel a régiónak, amely vágyik arra, hogy megszabaduljon a káosz szítóitól és azoktól, akik bosszút szítanak – idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait a Reuters hírügynökség.

A palesztin állam elismerése többé nem tabu Franciaország számára 

– jelentette ki Macron egy beszédében.

A kijelentés egyelőre diplomáciai és szimbolikus jelentőségű, és valószínűleg nyomásgyakorlás Izraelre, de ezzel a francia államfő arra is utalt, hogy ha Izrael ellenállása miatt a tárgyalások megrekednek, Franciaország meghozhatja ezt a döntést. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elzárkózik egy ilyen megoldástól, Izrael védelme és érdekei ellentétesek egy palesztin állammal.

A francia törvényhozás már 2014-ben elfogadta a javaslatot Palesztina elismerésére, de ez pusztán szimbolikus jelentőségű maradt, diplomáciai következménye nem lett. Viszont Macron kijelentése volt az első, ami egy vezető francia politikustól nyilvánosság előtt elhangzott. Ez jelzésértékű lehet, hiszen mutathatja a nyugati vezetők türelmetlenségét.

A térségbeli partnereink, nevezetesen Jordánia, dolgoznak ezen, mi pedig velük együtt dolgozunk rajta. Készek vagyunk hozzájárulni ehhez Európában és a Biztonsági Tanácsban

– fejtette ki az államfő, amikor Jordánia királyával találkozott. 

Macron kitért a jelenleg napirenden lévő rafahi izraeli offenzívára is, és kijelentette, hogy ennek megvalósulása további humanitárius katasztrófát idézhet elő és fordulópontot jelentene a konfliktusban.

A nyugat-európai országok nagy része nem ismerte el eddig Palesztinát független államként arra hivatkozva, hogy az Izraellel folytatott tárgyalások eredményeként kell egy független Palesztinának megszületnie. 

Macron mondatait már megelőzte David Cameron brit külügyminiszter február elején elhangzott kijelentése, ami szerint eljön az idő, amikor Nagy-Britannia elismeri Palesztinát független államként az Egyesült Nemzetek Szervezetében is.

Borítókép: II. Abdalláh jordániai királyt (b) fogadja Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfői rezidencián 2024. február 16-án (Fotó: Yoan Valat/MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.