Izrael mégis indulhat a 2024-es Eurovíziós dalversenyen

A Hamásszal háborúban álló Izraelt a Hamász terrortámadása után ki akarták zárni az Eurovíziós dalversenyről arra hivatkozva, hogy az oroszokat is kizárták. Az interneten keringő petíciók azonban elbuktak, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége úgy döntött: Izrael részt vehet a versenyen, ahogyan az tette mindig az elmúlt ötven évben.

2024. 02. 16. 15:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a kegyetlen és brutális terrortámadás után egy hangos kisebbség ki akarta zárni Izraelt az Eurovíziós dalversenyről. Most a szervezők szerint Izrael részt vehet az idein, annak ellenére, hogy a gázai háború miatt kérték a kizárását, ahogyan Oroszországot is kizárták Ukrajna lerohanása után – számol be minderről a brit The Guardian. Korábban az ország kizárása érdekében több petíció is keringett az interneten. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) csütörtökön közölte, hogy felülvizsgálatot végzett, és úgy döntött, hogy Izrael részt vehet a versenyen.

Az Eurovíziós dalverseny egy politikamentes zenei esemény, az EBU tagjainak számító közszolgálati műsorszolgáltatók közötti verseny. Nem kormányok közötti verseny. Irányító testületeink áttekintették a 2024-es verseny résztvevőinek listáját, és egyetértettek abban, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a Kan idén is teljesítette a versenyre vonatkozó összes szabályt, és részt vehet, ahogyan az elmúlt ötven évben is tette

  – áll Noel Curran, az EBU főigazgatója közleményében.

Izrael május 9-én vesz részt a második elődöntőn, ahonnan a 16 induló közül tíz jut tovább a május 11-i nagydöntőbe. Az Oroszországban felnőtt, húszéves Eden Golan képviseli Izraelt, miután megnyerte a hazai versenyt. A brutálisan megtámadott Izrael 2015 óta minden nagydöntőbe bejutott.

A brit lap megjegyzi, hogy az orosz–ukrán háború kitörését követő napon az EBU közölte, hogy egy orosz nevezés szerepeltetése lejáratná a versenyt. Akkor a szervezet közölte, hogy a  döntés a verseny szabályai és az EBU értékei alapján született. Noel Curran szerint az EBU-nak nem dolga összehasonlításokat tenni a háborúk között.

Oroszország esetében magukat az orosz műsorszolgáltatókat függesztették fel az EBU-ból a tagsági kötelezettségek folyamatos megszegése és a közszolgálati értékek megsértése miatt

 – világosította fel az Izraellel szembeni kritikus hangokat a főigazgató.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.