Történelmi Holdra szállást hajtott végre egy amerikai vállalat + videó

Egy bravúros leszállást követően fél évszázad után az Egyesült Államok visszatért a Hold felszínére. A texasi Intuitive Machines történelmet írt azzal, hogy első kereskedelmi vállalkozásként űrhajót juttatott a Holdra.

2024. 02. 23. 7:12
NASA, INTUITIVE MACHINES, űrhajó, hold
Fotó: Intuitive Machines Forrás: Intuitive Machines
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai vállalat történelmet írt azzal, hogy az első kereskedelmi vállalkozásként űrhajót juttatott a Holdra. A houstoni székhelyű Intuitive Machines a Hold déli pólusának közelében landolt Odysseus nevű robotjával – számol be minderről a BBC. Mint írják, kezdetben nem fogták a jelet, de néhány perc után az irányítók megállapították, hogy az űrhajó sikeresen leszállt.

Amit kétségtelenül megerősíthetünk, az az, hogy a berendezésünk a Hold felszínén van, és adást sugároz

 – jelentette be Tim Crain repülésvezető a sikeres műveletet.

A leszállás fontos pillanat volt, nemcsak az űr kereskedelmi célú kiaknázása, hanem általában az amerikai űrprogram szempontjából is.

Az Intuitive Machines cég által a sikeres landolással az Egyesült Államok fél évszázad után ismét visszatért a Hold felszínére. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hat tudományos műszer számára vásárolt helyet az Odysseuson. Bill Nelson, az ügynökség igazgatója gyorsan gratulált az Intuitive Machinesnak a „diadalnak” nevezett küldetéshez.

Az irányítóknak még a süllyedés megkezdése előtt egy, a küldetést majdnem megszakító technikai problémával kellett megbirkózniuk. Az Odysseus távolságmérő lézerei, amelyeknek az űrhajó magasságát és sebességét kellett volna kiszámítaniuk, nem működtek megfelelően. Szerencsére a fedélzeten volt néhány kísérleti lézer a NASA-tól, és a mérnököknek sikerült összekapcsolniuk ezeket a navigációs számítógépekkel. Az Odysseus magyar idő szerint éjjel 00:23-kor érte el a Hold felszínét.

Borítókép: Az Odysseus (Fotó: Intuitive Machines)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.