Újabb konfliktus van kialakulóban Oroszország és Litvánia között Kalinyingrád miatt

Ismét újabb csörte van kialakulóban Oroszország és Litvánia között, miután célkeresztbe került az orosz Kalinyingrádi terület személy- és áruszállítása az uniós állam újabb intézkedésének köszönhetően.

2024. 02. 23. 11:22
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország arra fog törekedni, hogy Litvánia és az Európai Unió teljesítse a politikai, jogi kötelezettségeket a Kalinyingrádba irányuló zavartalan tranzitforgalomra vonatkozóan, mind az utas-, mind a teherszállítás tekintetében – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a RIA Novosztyinak.

Vilnius újabb kísérletet tesz arra, hogy minden eszközzel további nehézségeket okozzon az oroszok és a belaruszok számára. El kell mondani, hogy ez már korábban is megtörtént, és a litvánok oroszellenes indulataikban nem gondolnak saját állampolgáraik érdekeire

 – mondta a szóvivő

A kommentár előzménye arra vezethető vissza, hogy Vilnius döntése értelmében március 1-jétől lezárják a belarusz határon lévő Lavoriskes és Raigardas határátkelőhelyeket, valamint megtiltják az utasok ki- és beszállását a Kena és Kibartai vasútállomásokon. Ugyanakkor az Oroszországi Vasutak (RZD) vonatai már évek óta úgy közlekednek Litvánián keresztül Kalinyingrádba, hogy az utasok fel- és leszállása nem történik meg az ország területén – hangsúlyozta az orosz vállalat egy közleményében.

A diplomata ígéretet tett arra, hogy Oroszország sürgetni fogja Vilnius és Brüsszel politikai és nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítését a kalinyingrádi régióba irányuló zavartalan személy- és áruszállítás biztosítása érdekében.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Forrás: X/MFA Russia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.