Újra tüntettek az olasz gazdák Rómában + videó

Számos olasz tartományból, Venetóból, Basilicatából, Pugliából is érkeztek gazdák, akik az összefogás erejében bíznak.

2024. 02. 20. 15:51
null
Róma, 2024. február 20. Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetõ olasz gazdák a mezõgazdaság jelképes koporsójával tüntetnek a Nomentana Consular országút mentén, Róma közelében 2024. február 20-án. A gazdák a hazai agrár- és élelmiszeripari termékek védelmét szorgalmazzák, és a szigorítások helyett az agrárágazat kiemelt támogatását kérik az Európai Uniótól. MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri Fotó: Claudio Peri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatják a tüntetéseket az elkeseredett és elszánt olasz gazdák. Kedd délelőtt a Róma közeli gyűjtőpontokról a Piazza Repubblicára érkeztek, hogy azonnali megoldásokat követeljenek a politikusoktól. A hatóságok két traktor behajtását engedélyezték a belvárosba a tüntetés helyszínére, ahová a gazdák egy ötvenfős delegációja érkezett.

A gazdák szerint Brüsszel az utolsó szögeket üti az uniós mezőgazdaság koporsójába (Fotó: Claudio Peri)

 

A reggeli órákban a Nomentana úton lévő gyűjtőpontról elindult 150 traktor. A gazdák egy hónapja demonstrálnak és ez alkalommal is azt üzenték a politikai elitnek, hogy nem áll szándékukban hazamenni, konkrét válaszokat követelnek a kormánytól.

Úgy vélik, történelemformáló erővel bírhatnak a társadalmi elégedetlenséget kifejező gazdatüntetések. Számos olasz tartományból, Venetóból, Basilicatából, Pugliából is érkeztek gazdák, akik az összefogás erejében bíznak. 

 

A kiváló minőségű olasz élelmiszerek védelmét kérik a kormánytól az országba beözönlő rossz minőségű, olcsó áruval szemben. A gazdák beszámoltak arról, hogy óriási spekuláció zajlik a piacon. Nem ők azok, akik méregdrágán adják a termékeiket.

Nemcsak a fogyasztók, hanem a termelők is spekuláció áldozatai, sajnos túl gyakran a multicégek határozzák meg az élelmiszer alapárát és méltánytalanul alacsony összeget adnak az alapélelmiszerekért a termelőknek. Felháborodásukat fejezték ki többek között azért is, amiért az Európai Unió azt állítja, hogy ők a környezetszennyezés előidézői. Az agrárszektor megreformálását szorgalmazzák, amely mostanra működésképtelenné vált.

A Róma belvárosában újra összegyűlt gazdák az üzemanyag árainak csökkentését is sürgetik. Szerintük a mezőgazdaságban kialakult sokrétű problémák kezelésére megoldást jelenthetne, ha minden tartomány egy közvetlen szóvivőn keresztül állhatna állandó kapcsolatban az agrárminisztériummal. 

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető olasz gazdák a mezőgazdaság jelképes koporsójával tüntetnek a Nomentana Consular országút mentén, Róma közelében (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.