Betilthatják a TikTokot

Az amerikai kongresszus előtt van az a javaslat, ami arra kötelezné a TikTok tulajdonosát, hogy adja el a részvényeit, ha pedig ezt nem teszi, akkor betiltják az Egyesült Államokban.

2024. 03. 07. 20:09
TikTok
Illusztráció (Fotó: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a jogszabály 170 millió amerikai  jogait tiporja lábbal, és ötmillió kisvállalkozást foszt meg a platformtól – nyilatkozta a ByteDance kínai cég szóvivője az amerikai kongresszus előtt lévő törvényjavaslattal kapcsolatban.

 

A képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága várhatóan a mai napon szavaz azzal a javaslattal kapcsolatban, ami hat hónapot engedélyez a ByteDance kínai internetes technológiai vállalatnak arra, hogy eladja a TikTokot. Ha ez nem történik meg, akkor betiltják az Egyesült Államokban a közösségi platformot. 

Mintegy 170 millió amerikai felhasználót érint a lépés. A cégnek 165 napja lenne az eladásra, ha nem valósulna meg, akkor az Apple alkalmazásboltjai, a Google és mások sem kínálhatnák legálisan az alkalmazást, és nem nyújthatnának webtárhely-szolgáltatásokat a ByteDance által vezérelt alkalmazások részére. 

Mike Gallagher képviselő, a képviselőház kínai bizottságának republikánus elnöke és Raja Krishnamoorthi, demokrata képviselő kedden terjesztett elő törvényt azért, mert a ByteDance cég kínai tulajdonban van, és nemzetbiztonsági aggályokat vet fel. 

A TikTok tovább élhet, és az emberek azt tehetnek rajta, amit akarnak, feltéve, hogy megvan ez a szétválás

– jelentette ki Gallagher, majd egy hasonlattal folytatta arról, hogy miért szükséges a TikTok és a kínai cég szétválása:

Ez nem tilalom – gondoljon erre úgy, mint egy műtétre, amelynek célja a daganat eltávolítása és ezáltal a beteg megmentése.

A vállalat is reagált:

Ez a törvényjavaslat a TikTok teljes betiltása, bármennyire is próbálják álcázni a szerzők– nyilatkozta a ByteDance szóvivője. A cég kifejtette, hogy nem adja ki Kína részére a felhasználói adatokat. A vállalat vezetői és a Kínai Kommunista Párt közötti összefonódások miatt folyamatosan napirenden van a kérdés, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e platform az Egyesült Államokban. 

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára üdvözölte a javaslatot.

Kérdés, hogy születik-e döntés a közeljövőben, mert az alkalmazás népszerű, például Joe Biden választási kampánya során is használják a TikTokot, és választási évben a jogalkotási folyamat is nehézkes. 

Donald Trump már 2020-ban tett lépéseket a TikTok betiltására, de azokat a bíróságok jogtalannak vélték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.