Csaknem percenként támadnak meg egy embert Macron Franciaországában

A francia belbiztonsági minisztérium statisztikáiból kiderült, hogy a rendőrség és a csendőrség 2023-ban nem kevesebb mint 444 700 fizikai erőszakot elszenvedett embert regisztrált. Ez nyolc év alatt hatvanszázalékos emelkedés.

Forrás: Le Figaro2024. 03. 01. 13:54
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor beszélnek Franciaországban a megemelkedett erőszakról, bár sokszor azt kommunikálják, hogy ez csak érzésre van így, nem pedig a valós helyzetet mutatja be. Ám a héten kijött egy statisztika, amiben kiemelték, hogy 2023-ban a rendőrség és a csendőrség nem kevesebb mint 444 700 fizikai erőszak áldozatát regisztrálta.

 Ez azt jelenti, hogy majdnem minden percben megtámadnak egy embert Franciaországban.

Úgy tűnik, hogy a különböző kormányzati tervek hatástalanok, és az Emmanuel Macron elnök által 2021 áprilisában a Le Figaróban elmondott békés élethez való jog vágyálma kifulladni látszik. 

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Nicolas Ferrand, az olimpiai építmények kivitelezésével megbízott közintézmény, a Solideo vezérigazgatója (j) az olimpiai falu átadása alkalmából tartott sajtóbejáráson a francia fővárostól északra fekvő Saint-Denis-ben 2024. február 29-én. Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Nyolc év alatt hatvan százalékkal nőtt a megtámadott emberek száma, 2016-hoz képest közel 230 ezerrel több áldozatot regisztráltak.

A statisztikák szerint a fizikai erőszak több mint felét családon belül követik el, az esetek 73 százalékában főként a házasságon belül. „Az arányuk a 2016-os 41 százalékról 2023-ra 54 százalékra nőtt” – jegyzik meg a jelentés szerzői. Mint írják, az áldozatoknak egyszerűbb és könnyebb ma már a feljelentés, amivel élnek is. 

 

A szexuális erőszakok száma megkétszereződött

Tavaly nem kevesebb mint 114 100 szexuális erőszak áldozata kereste fel a rendőrséget vagy a csendőrséget, hogy feljelentést tegyen. Ez a szám nyolc év alatt több mint a kétszeresére nőtt.

2016 és 2023 között a szexuális erőszakok több mint háromnegyedét a családon kívül követik el, és ezen áldozatok több mint fele kiskorú az események idején (57 százalék)

 – jegyzik meg a belbiztonsági emberei. A statisztikák szerint 2023-ban a támadások célpontjai leggyakrabban nők, ők teszik ki az áldozatok 55 százalékát. 

A jelenlegi helyzet Franciaországban eléggé aggasztó. Nemrég a Le Figaro egy biztonsági barométert is közzétett, ami alapján kiderült, hogy a franciák jelentős része nem érzi magát biztonságban az országban.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.