Csorbítja a nemzeti kisebbségek jogait Kijev

Az ukrán Legfelsőbb Tanács által a nemzeti kisebbségekről elfogadott törvény hátrányosan különbözteti meg azokat, akik olyan nyelveket beszélnek, amelyek nem hivatalos nyelvek az EU-tagállamokban.

Forrás: Radar2024. 03. 31. 18:28
Ukrainian lawmakers voted to waive the parliamentary immunity of MP Vadim Novinskyi on December 8, 2016. (Photo: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament által elfogadott nemzeti kisebbségi törvény diszkriminálja azokat, akik olyan nyelveket beszélnek, amelyek az Európai Unió országaiban nem hivatalosak, különösen az oroszokat, az örményeket és a romákat. 

Erre a következtetésre jutott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala a Genfben közzétett jelentésében, írta meg az örmény Radar.

OSCE PA President Pia Kauma Visits Kyiv
Pia Kauma beszédet mond az ukrán parlamentnek hivatalos látogatása során Kijevben, Ukrajnában, 2024. február 6-án. Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko

A lap megjegyzi, hogy a Kijev által hozott döntés javította az Európai Unió nyelveit használó kisebbségek nyelvi jogait, de az ezeket a nyelveket nem beszélők helyzete csak rosszabb lett.

Az ENSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy az új ukrán törvény nem törölt el egy másik diszkriminatív rendelkezést az ukrajnai nemzeti kisebbségekről. 

Eszerint a háború idejére megszűnik azon nemzeti kisebbségek békés gyülekezési joga, amelyek etnikai hovatartozásukat Oroszországgal azonosítják.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.