Durva incidensbe keveredtek kínai hajók + videó

Kínai őrhajó rongálta meg a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajóját kedden a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású térségében – közölte a Fülöp-szigeteki parti őrség szóvivője.

Forrás: MTI2024. 03. 05. 9:28
A kínai partiőrség hajói vízágyúkat vetnek be (Fotó: Handout / Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) / AFP) 
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai őrhajók meg akarták akadályozni, hogy a Fülöp-szigeteki parti őrség hajója és civil hajók ellátmányt szállítsanak a Palawan tartománytól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekvő, és a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó Second Thomas-zátonyhoz, amit Ayungin-zátonyként is emlegetnek – írja az MTI.

Az ellátmányt az 1999-ben zátonyra futott BRP Sierra Madre Fülöp-szigeteki hajón állomásozó katonáknak szállították. A zátonyt a Fülöp-szigetek saját területének tekinti.

Fülöp-szigeteki parti őrség hajói a kínai parti őrség és a kínai tengeri milícia blokádjával kerültek szembe a művelet során

– írta Jay Tarriela parancsnok, a Fülöp-szigeteki parti őrség területi szóvivője az X-en, hozzátéve, hogy a kínai hajók „illegális akciója” vezetett a BRP Sindangan elnevezésű Fülöp-szigeteki hajó kisebb szerkezeti sérüléséhez.

A Fülöp-szigeteki haditengerészet szóvivője közölte, hogy egy kínai hajó hétfőn vízágyúval lőtte az ellátmányt szállító Unaizah civil hajót. Az Unaizah a vízágyúzás miatt kénytelen volt visszafordulni, egy másik civil hajó viszont célba ért. A Fülöp-szigeteki és a kínai parti őrség hajói között 2023 novembere után ez volt a második összeütközés az Ayungin-zátonyhoz szállított ellátmány miatt.

Borítókép: A kínai partiőrség hajói vízágyúkat vetnek be  (Fotó: Handout / Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) / AFP) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.