Ez okozhatta a texasi tűzvészt + videó

Az Xcel Energy amerikai áramszolgáltató csütörtökön elismerte, hogy berendezése okozhatta Texas állam történetének eddigi legnagyobb tűzvészét.

Forrás: MTI2024. 03. 08. 7:19
null
Stinnett, 2024. február 29. Leégett lakóház hólepte törmelékét lapátolják tûzoltók a Texas állambeli Stinnettben 2024. február 29-én. A szövetségi államban negyedik napja tomboló erdõtüzekben egy ember életét vesztette, Canadian településen. A lángok eddig 344 ezer hektár füves területet emésztettek fel. MTI/AP/Ty O'Neil Fotó: Ty O'Neil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Texas állam egy részét árammal ellátó Xcel közölte, hogy a hatóságokkal együttműködve vizsgálják a több mint négyszázezer hektárt felperzselő tűzvész keletkezésének okát.

Kiégett hűtőszekrény a Texas állambeli Stinnettben 2024. február 29-én (Fotó: MTI/AP/Julio Cortez)

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján az Xcel Energy elismeri, hogy létesítményei valószínűleg érintettek a Smokehouse Creek-i tűzvész keletkezésében

− közölte a vállalat.

Az Xcel ugyanakkor tagadta, hogy berendezése nem megfelelő karbantartás miatt kapott volna lángra.

Mindazonáltal arra biztatjuk azokat, akiknek a tűz megsemmisítette a birtokát vagy a haszonállatait, hogy nyújtsák be követelésüket a vállalatnak

− írták a közleményben.

A The Washington Post című amerikai lap beszámolója szerint a cég azt követően ismerte el felelősségét, hogy bizonyítékok kerültek elő a texasi hálózat túlterheltségéről a február 26-ai erős széltől terjedésnek indult bozóttűz előtti órákban.

A lap szerint a Whisker Labs hálózatfelügyelő vállalat összesen ötven hibát talált a rendszerben.

A problémákat általában akkor rögzítik, amikor az áramvezetékek eldőlnek vagy fákhoz érnek hozzá − ilyenkor a vezetékből kipattanó szikrák könnyedén lángra gyúlhatnak egy száraz vidéki területen.

Az Egyesült Államokban nem egyedi eset, hogy áramszolgáltatókat hibáztatnak a pusztító erdőtüzekért: a hawaii Mauiban tavaly jogi lépéseket tettek a sziget áramszolgáltatója ellen a Lahaina történelmi várost elpusztító tűzvész miatt; a 2021-es kaliforniai tűzvészről pedig bebizonyosodott, hogy a Pacific Gas and Electric egyik fához érő áramvezetéke okozta.

Borítókép: Leégett lakóház hólepte törmelékét lapátolják tűzoltók a Texas állambeli Stinnettben 2024. február 29-én (Fotó: MTI/AP/Ty O’Neil)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.