A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Így maradhat Amerika a NATO-ban Donald Trump szerint + videó

A NATO jövője, Harry herceg helyzete, amerikai politika – Donald Trump volt amerikai elnök interjút adott Nigel Farage egykori brit politikusnak.

2024. 03. 19. 19:51
Donald Trump volt amerikai elnök élesen bíráltla a NATO-tagok egy jelentős részét (Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP) Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt amerikai elnök kedden a GB News brit televíziónak adott interjúban bírálta a NATO-országokat, mondván, hogy a szövetség másik 31 országának fizetnie kell az amerikai védelem biztosítása érdekében. A volt elnök arra utalt, hogy a védelmi szövetség csak töredéke képes teljesíteni azt a kötelezettséget, hogy a bruttó hazai termék, vagyis a GDP legalább két százalékát védelemre költik.

Miért kellene őriznünk ezeket az országokat, amelyeknek sok pénzük van, és az Egyesült Államok fizette a NATO nagy részét?

– tette fel a kérdést az egykori amerikai elnök. Trump már korábban is bírálta a NATO-országokat, amiért nem költenek elég pénzt a védelemre. Akkor arra utalt, hogy szabad kezet adna Oroszországnak azokkal az országokkal szemben, amelyek nem tartják be kötelezettségvállalásaikat.

A NATO miattam lett erős. Most a NATO-nak tisztességesen kell bánnia az Egyesült Államokkal, mert ha az Egyesült Államok nem lenne, a NATO nem is létezne. Kihasználtak minket – ahogy a legtöbb ország most is ezt teszi

– tette hozzá kendőzetlen őszinteséggel Trump. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ha teljesítik a kötelezettségeket, akkor biztosan a NATO-ban marad az Egyesült Államok. Trump elmesélte, hogy kormányzása alatt egy nagy ország vezetője megkérdezte tőle, hogy Amerika megvédi-e a többieket az oroszoktól, ha a tagok nem fizetik ki a kötelező számlákat. 

Úgy érted, hogy bűnöző vagy? Nem fizeted a számlákat? Akkor nem. Nem fogjuk megvédeni magát, ha nem fizeti a számláit. Ez nagyon egyszerű

– emlékezett vissza Donald Trump. Megjegyezte, hogy az eset után láthatóan jobban törekedtek a tagállamok arra, hogy elérjék a célt.

Bizonytalan Harry herceg jövője Amerikában

Az interjú során kitértek Harry herceg jövőjére is az Egyesült Államokban. Donald Trump felvetette, hogy kitoloncolhatják Sussex hercegét az Egyesült Államokból, ha kiderül, hogy valóban hazudott a vízumkérelmében a drogfogyasztásról. A volt elnök elmondta, megfelelő lépéseket tenne, ha megnyerné a novemberi elnökválasztást, ha kiderülne Harry herceg bűnössége.

A herceget azzal vádolták, hogy hamis adatokat adott meg a belbiztonsági minisztériumnak, amikor 2020 júniusában feleségével az Egyesült Államokba költözött. Az amerikai bevándorlási hatóságok általában megkövetelik a vízumkérelmezőktől, hogy nyilatkozzanak arról, hogy nem fogyasztottak illegális drogokat, de a herceg tavaly Spare című memoárjában elismerte, hogy fogyasztott kokaint és marihuánát.

Nincs maradásuk az illegális migránsoknak

Donald Trump arról is beszélt az interjú során, hogy ha újra megválasztják, azt tervezi, hogy kiutasítja az összes illegális bevándorlót, aki átlépte az amerikai–mexikói határt. Joe Bidenról szólva azt mondta, hogy ő a világtörténelem legrosszabb elnöke.

Biden tönkretette az országunkat. Nincs még egy elnök, aki valaha is ezt tette volna az országunkkal, amit ő tett azzal, hogy emberek millióit engedte be a világ minden tájáról

– fogalmazott a volt elnök. Donald Trump szerint a novemberi elnökválasztás egyik kulcsfontosságú eleme lesz a mostani kormányzás elhibázott és katasztrofális migrációs politikája, valamint annak következményei.

Három és fél évvel ezelőtt nekünk volt a történelem legbiztonságosabb határa, most pedig a történelem legrosszabb határa a miénk

– tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy jelenleg több millió bűnöző van az országban, kábítószer-kereskedők és gyilkosok egyaránt, akik a déli határon át szöktek az országba. A volt elnök az Egyesült Államokba irányuló emberkereskedelem elleni fellépést is megfogadta, azt állítva, hogy soha nem látott mértékű ez a probléma. 

Joe Biden szellemileg és fizikailag alkalmatlan

Donald Trump visszatérve Joe Biden jelenlegi elnökre kiemelte, hogy fizikailag és szellemileg is alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államokat vezesse. 

A kormányt egy inkompetens és rendkívül korrupt ember vezeti

– mondta Trump, majd megjegyezte, hogy a kampánya várhatóan rendben zajlik majd, és a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy nagy előnnyel vezet Joe Bidennel szemben. – Hét hónap hosszú idő, amikor valaki olyan pusztító és alkalmatlan, mint a mostani elnök. Sok rossz dolog történhet országunkkal ez alatt a hét hónap alatt – figyelmeztetett Trump. Kitért arra is, hogy a spanyol és az afroamerikai emberek, de a nők is egyre inkább átpártolnak a republikánusok oldalára. Sejtelmesen arra is utalt, hogy 2020-ban elcsalták a választásokat a demokraták, egyenesen ellopták a győzelmet tőle.

Putyinnal lehet tárgyalni

Az interjú során szó esett az orosz–ukrán háborúról is, ennek kapcsán Donald Trump azt mondta, hogy jól kijött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Megjegyezte, hogy ha még mindig ő lenne az elnök, akkor nem robbantak volna ki új háborúk.

Nem lett volna Ukrajna, nem lett volna Izrael. Az október 7-i támadásra soha nem került volna sor. Irán le volt égve, nem volt pénzük, miután annak idején azt mondtam, hogy aki Iránból vásárol olajat, az nem üzletelhet az Egyesült Államokkal. Erre jött Biden, és mindent feloldott. Most Iránnak 221 milliárd dollárja van

– fogalmazott a volt elnök.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök élesen bírálta a NATO-tagok egy jelentős részét (Fotó: AFP/Kamil Krzaczynski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.