Ezt tudja tenni az Európai Unió háború idején

Hadigazdaságot vezet be az Európai Unió az orosz–ukrán háború miatt.

2024. 03. 05. 13:52
STICZ László; HABERMAYER, Helmut;
Szarajevó, 2024. január 31. Helmut Habermayer vezérõrnagy, leköszönõ parancsnok (elöl, b) átadja a zászlót Sticz László vezérõrnagynak, az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea új parancsnokának a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvétele napján a Szarajevó melletti Butmir katonai táborban 2024. január 31-én. Az eseményen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tesz arra, hogy az Európai Unió hogyan lendíthetné fel fegyveriparát, hogy válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára hadigazdasági üzemmódra váltson

írja a Reuters, Thierry Bretont, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosát megjelölve, mint a tervek bemutatója.

Breton bejelentése a cikk szerint pusztán olyan javaslatokból áll majd, ami ösztönzi az EU-tagállamokat, hogy együttesen több fegyvert vásároljanak európai vállalatoktól. Ez serkentené az érintett cégek gyártási kapacitásait is.

A biztos Donald Trump újabb amerikai elnöki ciklusának lehetőségére hivatkozva azt hangoztatta, hogy Európának többet kell tennie önmaga védelme érdekében.

A bejelentés tehát várhatóan nem szól majd másról, mint a belső védelmi gazdaságot ösztönző javaslatokról. Ez, illetve a NATO küszöb elérésének sürgetése nem áll messze Magyarország álláspontjától sem. Magyarország tíz éve, 2014-ben mindössze a GDP 0,9 százalékát fordította a védelmi kiadásokra, mára ez a szám 2,4 százalékra nőtt (meghaladva a NATO által elvárt két százalékot). Ezzel Magyarországon a legmagasabbak között van a honvédelmi kiadások aránya a nemzeti össztermékhez képest. A bejelentések előszele mégis puskaporos szalagcímeket szült, vagyis, hogy az Európai Unió háborús üzemmódra kapcsol. Ugyanakkor a gazdaságot ösztönző javaslatokon túl az EU eszköztára meglehetősen szűkös, ha a háborúról van szó, mégis – vélhetően a fokozódó kampányhangulat miatt – záporoznak a háborús szagú bejelentések uniós vezetőktől.

Az Európai Unió semmiképp sem védelmi közösség a jelenlegi keretei között. Az EU-nak nincs állandó hadserege, és a védelmi kérdések is tagállami hatáskörbe tartoznak. 

Az EU-nak azonban vannak olyan mechanizmusai, amelyek válság vagy konfliktus esetén koordinálják és támogatják a tagállamokat.

A közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) az EU politikai kerete a biztonsági és védelmi kérdések kezelésére. Ez lehetővé teszi az EU-nak, hogy polgári és katonai missziókat hajtson végre a békefenntartás, a konfliktusmegelőzés és a nemzetközi biztonság megerősítése érdekében. A katonai erők KBVP részeként történő bevetéséről a tagállamok egyhangúlag döntenek.

Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) rendelkezéseket tartalmaz a közös kül- és biztonságpolitikára (KKBP) vonatkozóan, amely magában foglalja a KBVP-t is. Az EUSZ 42. cikkének (7) bekezdése kölcsönös védelmi záradékot tartalmaz egy tagállamot ért fegyveres támadás esetére, amely kimondja, hogy ha egy tagállam a területét érő fegyveres támadás áldozatává válik, a többi tagállam köteles minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget és támogatást nyújtani.

Az EU védelmi kérdésekben betöltött szerepe tehát többnyire a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) tevékenységének kiegészítésében nyilvánul meg.

Borítókép: Helmut Habermayer vezérőrnagy, leköszönő parancsnok átadja a zászlót Sticz László vezérőrnagynak, az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea új parancsnokának (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.