Így alakulhat át Brüsszel és az Európai Parlament nyártól

Az, ami eddig csak Közép-Európára volt jellemző, most Nyugat-Európában is észrevehető: a jobboldali pártok egyre nagyobb támogatottságot szereznek maguknak, ahogy a balliberálisok nem tudják kezelni a különböző problémákat.

Forrás: V4NA2024. 03. 21. 15:42
Left-wing and liberal parties in the European Parliament could find themselves in a difficult position after the elections (Photo: FREDERICK FLORIN / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament két jobboldali frakciója rekorderedményekre számíthat a közelgő júniusi európai parlamenti választásokon – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A többek között a német Alternatíva Németországért (AfD) és a francia Nemzeti Tömörülést is magába foglaló Identitás és Demokrácia (ID) csoport mintegy 37 százalékos növekedést érhet el az EP-képviselők számában az Ipsos piackutató cég felmérése szerint.

Az ID-nek ekkor 59 helyett 81 képviselője lenne. A másik jobboldali frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) esetében 68-ról 76-ra nőne a mandátumok száma. Ebbe a csoportba tartozik többek között a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt is.

Az, ami eddig csak Közép-Európára volt jellemző, most Nyugat-Európában is észrevehető. 

Az ID-frakció lehetséges jövőbeli sikerének nagy része a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés jó eredményeinek köszönhető, amely a jelenlegi felmérések szerint 28 képviselői helyet kapna. Az AfD is egyre inkább a választók kegyeibe férkőzik, és 15 mandátumot szerezne. Hollandiában a Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) kilenc mandátumot szerezne. A párt jelenleg nem képviselteti magát az Európai Parlamentben, így óriási eredmény lenne számukra.

Más uniós országokban a közvélemény-kutatási eredmények kevésbé egyértelműek. Olaszországban például a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek párt erőteljesen erősödik, és 14 helyett 24 helyet kapna az európai parlamentben, ugyanakkor ezt a szövetséges Liga párt rovására tenné, amely 16 képviselőt veszítene ebben az esetben. Lengyelországban a PiS veszít népszerűségéből, és a felmérések szerint a jelenlegi 27 helyéből tizenegyet elveszíthet. Ezzel szemben a szintén jobboldali lengyel Konföderáció párt hét mandátumot szerezhetne a Politico című amerikai napilap közvélemény-kutatási eredményei szerint.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy bár a felmérések az Európai Unióban a jobboldali pártok támogatottságának egyértelmű növekedését mutatják, az ID és az ECR is messze van a többségtől. Együtt jelenleg 157 mandátumuk lenne. Ez az összes mandátum közel 22 százalékát, vagyis mintegy egyötödét tenné ki. Öt évvel ezelőtt ez az arány még csak 18 százalék volt, 2014-ben pedig 16 százalék.

Az Ipsos kutatócég számításai szerint jelenleg egyetlen koalíció van, amely többséget érhet el: ha az Európai Néppárt össszefog a szociáldemokratákkal és a liberális Renew Europe pártcsaláddal, 55 százalékot érne el.

Az Euronews és az Ipsos közvélemény-kutatása pedig arra világ rá, hogy az európaiak 46 százaléka szeretné, ha az uniós intézmények helyett a tagállamok kezében lenne több hatalom a következő ciklusban. Charles Michel, az uniós kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács elnöke korántsem volt elragadtatva az ötlettől, és egy televíziós műsorban ennek kapcsán azt mondta, hogy uniós szintű problémákkal az EU-nak kell foglalkoznia.

Borítókép: Az Európai Parlamentben nehéz helyzetbe kerülhetnek a baloldali és liberális pártok a választások után (Fotó: Frederick Florin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.