Orbán Viktor: Mi vagyunk az európai embereket sanyargató brüsszeliták rémálma

Európa nagy vitája megváltozott, mert elvesztette a keresztény egyetemességen nyugvó alapjait.

2024. 03. 20. 21:15
ORBÁN Viktor
Cover photo: Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks at the presentation ceremony of the Hunyadi Janos Award of the Foundation for a Civic Hungary at the Concert Noble event center in Brussels on March 20, 2024 (Photo: MTI/PM's Press Office Release/Zoltan Fischer)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Brüsszelben, a Hunyadi János-díj átadóján Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója ismertette, hogy az elismerést idén Ryszard Antoni Legutko vehette át.

A Hunyadi János nemzetközi díj célja olyan kiemelkedő személyiségek jutalmazása, akik sokat tettek az európai szabadságért és függetlenségért, a nemzetek közötti együttműködésért, valamint az európai önazonosságot megalapozó értékek – a görög-római kulturális hagyomány, illetve a keresztény értékrend – védelme érdekében.

A díjat a lengyel professzor és európai parlamenti képviselő a nemzetállamok szuverenitását tiszteletben tartó európai együttműködés elősegítéséért, a liberális demokráciák totalitariánus vonásainak filozófiai igényű leleplezéséért, valamint a több évtizedes közéleti és tudományos munkájáért, továbbá az Európai Parlamentben a keresztény értékek, a szabadság és függetlenség eszméjének állhatatos képviseletéért kapta.

 

„Minden, amit jósolt, az valóra is vált”

„Ő az a filozófus professzor, aki nemcsak tanult a történelemből, de történelem segítségével azt is megjósolta, hogy mi fog következni. És minden, amit jósolt, az valóra is vált” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a díjazott kapcsán. 

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy valóban úgy lett, ahogy a professzor megjósolta, és „a progresszív liberálisok valóban olyanokká váltak, mint a kommunisták, és ma már valóban veszélyt jelentenek a szabadságunkra, mert a saját utópikus lázálmaikat próbálják megvalósítani”.

A díjazottat beszédében azért külön méltatta, mert az Európai Unió vizsgálatában az első felismerője volt ugyanennek a tendenciának. Mára ezek a tendenciák mentén már nem arról beszél az uniós politika, ami van, hanem álomvilágot ír le – azonosította a tüneteket a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy már diákként is jelentős figyelmet szentelt a lengyelországi ellenállás témájának, mivel úgy gondolta, hogy a lengyelek kiemelkedtek a többi közép-európai ország közül. A lengyel ellenállási mozgalmat jelölte meg az egyetlen olyan csoportosulásnak, amit bár a magyar és cseh mozgalomhoz hasonlóan letörtek, mégsem sikerült azt fölszámolni. A lengyel ellenállás fennmaradását – aminek feltétele a speciális és kitartó szervezettség volt – akkor annak a jeléül értékelte, hogy már nincs olyan messze, mire a Szovjetunió és a kommunizmus eltávozik az életünkből.

Orbán Viktor köszönetet mondott Ryszard Antoni Legutkónak, amiért személyes munkásságával hozzájárult a magyarok szabadságához is, mivel a lengyelek példáján keresztül sikerült megértenie a sikeres ellenállás titkát.

A díjazott munkásságát hatványozottan elismerve kiemelte, hogy „ő nem az az ember, aki először látta meg ezt az összefüggést [a kommunizmus mintázatait a progresszív liberalizmusban], hanem az az ember is, aki először beszélt erről”. Ennek értelmében bátor emberként is köszöntötte a díjazottat.

Én nem értettem azt, amit ő akkor mondott nekünk. Mi azt gondoltuk, én is azt gondoltam, hogy persze vannak mindenfajta viták a liberálisokkal, de ez tulajdonképpen illeszkedik a Nyugat szabad, szabadságszerető hagyományához

– vallott korábbi nézeteiről Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Legutko volt az, aki már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy súlyos tévedés. Súlyos tévedés, mert ez a vita nem olyan, ami a nyugat-európai kultúrkörökben, különböző szabadságszerető eszmerendszerek között szokott történni. 

Talán azt tudjuk felhozni mentségünkre, hogy ha az alapító atyák írásait forgatja valaki, akkor láthatja, hogy a föderalisták és a szuverenisták közötti vita nem mindig volt olyan, mint amilyen ma. Nem mindig volt az úgy, hogy a föderalisták föl akarták számolni a nemzetállami alapokat védelmező politikai gondolkodást és politikai szereplőket

– húzta alá. Ezt a vitát egykor még olyan megítélés övezte, amely azt inspirálónak, ambiciózusnak és intellektuálisnak tartotta. Azonban ez mára megváltozott, mivel az alapjai már nem a katolikus egyetemességen állnak.

A miniszterelnök azt erősítette meg, hogy a katolikus egyetemességnek, ami ennek a vitának egykor az alapjait adta, sosem volt része a nemzetek eltörlése vagy utópiák építése.

 

Orbán Viktor: A progresszív liberálisokat nem érdeklik az európai emberek

A professzor írásaira is hivatkozva a kormányfő úgy vélekedett, hogy a progresszív liberálisokat, akik átvették a katolikus egyetemesség eszméjének ismerőinek – mint Schumann, Monet vagy De Gaspari – helyeit nem érdeklik az európai emberek.

Őket csak a saját eszméik érdeklik és a politikájuk is arról szól, hogy azt akarják megvalósítani. Ha az eszmék megvalósításának az az ára, hogy le kell építeni az európai ipart és a mezőgazdaságot, akkor megteszik. Ha az az ára a tervüknek, hogy illegális migrációval eltörlik Európa kulturális múltját, akkor azt is meg fogják tenni

– hívta fel rá a figyelmet, hozzátéve, hogy egy másik fronton is nagy baj van, mégpedig az, hogy meggyengültek a szuverenista erők, különösen a nemzetállamokban gondolkodó britek kilépésével. A britek távozásával Közép-Európára maradt a szuverenista látásmód képviselete, azonban a térség is a megosztottság jelét mutatja. A díjazott hazájával kapcsolatban megjegyezte, hogy a lengyelek és a magyarok a szuverenitás ügyében mindig egyetértettek, mára azonban tanácstalanul állnak szemben Lengyelországgal.

Anélkül, hogy bele akarnék avatkozni Legutko professzor hazájának ügyeibe, melynek ő inkább ismerője, de innen, Budapestről nézve úgy tűnik, hogy Lengyelországban a Soros-birodalom került kormányra, és ez a legrosszabb előjel, amit egy magyar ember el tud képzelni

– fogta rövidre helyzetértékelő gondolatait, amiket egy kulcsmondattal egészített ki.

A miniszterelnök szerint Karl Popper, a Soros-birodalom szellemi megalapozója jegyzi azt a kulcsfontosságú mondatot, amiből meg lehet érteni, hogy a másik oldal hogyan látja ugyanezeket a folyamatokat. 

A következő gondolatot idézte, mint a sorosista birodalom alapkövét: aki saját nemzetének különleges értéket és történelmi küldetést tulajdonít, az lényegében a nyílt társadalom ellensége, és – ha tudja, ha nem – zsarnokságot épít.

A beszéd zárásában azonban reménykeltő gondolatokat fogalmazott meg. Mint mondta, hosszú évtizedek után érzi úgy, hogy a szuverenista közép-európaiak nincsenek egyedül és forrongás és mozgolódás van Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is, Hollandiáról nem is beszélve.

Nagyon régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív szuverenista és keresztény alapokon álló erők, az Európai Unióban meghatározóvá váljanak

– adott hangot személyes megítélésének, hozzátéve, hogy „mi vagyunk az európai embereket sanyargató brüsszeliták rémálma”

Erőt adó gondolatként azt is elmondta, hogy amikor Európa felett sötét fellegek gyülekeztek, mindig akadt ember, aki nem törődött bele a helyzetbe. Ilyen embernek jelölte meg Hunyadi Jánost, Sobieski Jánost, Martell Károlyt és az est díjazottját is. „Egyetlen dolgunk van, hölgyeim és uraim: föl kell sorakoznunk Legutko professzor mellé” – zárta felszólalását Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ha Hunyadi ma köztünk lenne, bizonyára ő is ezt mondaná, illetve azt, hogy „ragadjátok meg az esélyt és nyerjétek meg az előttünk álló választást, vagyis politikai értelemben: foglaljátok el Brüsszelt!”

 

„Az európai értékek és a szabadság ma fenyegetés alatt állnak”

Az est figyelmének középpontjában álló Ryszard Antoni Legutko háláját fejezte ki, hogy a Hunyadi János-díjat számára ítélték meg.

A díjat az európai értékek és szabadság védelméért kaptam. Ez az állítás azt feltételezi, hogy az európai értékek és a szabadság ma fenyegetés alatt állnak, és védelmet igényelnek. Ez a feltételezés helyes

– állapította meg. A professzor szerint azért alakult ki ez a helyzet mára, mert Európa fogalmát politikailag gyarmatosították és megfosztották mélyebb, átfogó jelentésétől. Sérelmezte, hogy Európa mára elsősorban és gyakran kizárólagosan az európai projektet jelenti. Ez a szemléletmód azt eredményezte, hogy a politikai hatalmat a tagállamoktól fokozatosan az EU intézményeire ruházták át.

A folyamat elkövetői ehhez a képviselő szerint tekintélyes méretű propagandát és indoktrinációs műveletet alkalmaztak. A dolog árnyoldala szerinte az volt, hogy minden kritikát gátolni és stigmatizálni kellett, amely ezt a vállalkozást kétségbe vonta.

Legutko szerint sokféle módon kellene védekeznünk ennek az uniformizáló folyamatnak a hatásaival szemben.

A díjazott szerint azért maradnak észrevétlenül az egyértelmű dolgok és azért lehet az egyértelmű hazugságokat készpénznek venni, mert a baloldal monopolizálta az Európai Uniót, és egy politikai nagyvállalattá alakította át.

Amikor az Európai Parlament üléseire megyek, úgy érzem, mintha egy motivációs tréningen vennék részt vagy a szcientológus egyház tagja lennék

– osztotta meg személyes látásmódját. Szerinte ez a kultúra annyira átitatott mindent, hogy még kisebb országok is képesek dicshimnuszt zengeni saját országuk meggyengítéséhez. A legtöbbünk számára nem azt szánja a sors, hogy a ma Hunyadi Jánosai legyenek, de sokunknak meg kell tagadnunk, hogy hazugságban éljünk és fel kell hagynunk azzal, hogy egy motivációs tréninget a parlamentarizmus egy formájaként tekintsük. Nem kétlem azt sem, hogy mindannyiunknak tudni kell elutasítani szuverenitásunk hamis presztízsre való lecserélését” – zárta beszédét.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Polgári Magyarországért Alapítvány Hunyadi János-díjának átadásán a brüsszeli Concert Noble rendezvényközpontban 2024. március 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.