Brüsszel a káoszba és tehetetlenségbe fulladhat

A franciaországi jobboldal várható nagyarányú győzelme az európai parlamenti választásokon nagy káoszt okozhat az uniós intézményekben, és magát az EU-t is az állandó lehetetlenség állapotába sodorhatja. Az Európai Bizottság megalakulása is rendkívül nehézkessé válhat, mert a balliberális fősodor nem kényszerítheti rá az akaratát minden tagállamra.

2024. 03. 05. 5:30
LE PEN, Marine
Marseille, 2024. március 3. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) nemzetgyûlési frakcióvezetõje beszédet mond a párt június 9-i európai parlamenti választások elõtti nyitó kampánygyûlésén Marseille-ben 2024. március 3-án. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portland Communications által Franciaországban végzett felmérés szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés a szavazatok 33 százalékára számíthat a júniusi európai parlamenti választásokon. Éric Zemmour és unokahúga, Marion Marechal nemzeti, bevándorlásellenes pártja – a Visszahódítás – ezt hét százalékkal tovább növelheti Brüsszelben.

A jobboldali pártok együttesen 40 százalékos támogatottsággal rendelkeznek. Emmanuel Macron  francia elnök csoportosulása, a Reneszánsz eközben alig  14 százalékon áll. Macron pártja ehhez képest 2019-ben alig egy százalékponttal tudott felülkerekedni Le Pen pártjával szemben.

 

A  brüsszeli mainstream politikához kötődő páneurópai agytörszt, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) azt jósolja, hogy a nyári európai parlamenti választáson akár kilenc országban is a jobboldali pártok győzhetnek. Ezek Franciaország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Belgium, Hollandia, Magyarország és Olaszország. További kilenc tagállamban pedig a második helyet szerezhetik meg a jobboldali és konzervatív pártok, ami egyes esetekben elegendő ahhoz, hogy hatalmas befolyást szerezzenek az EU-s politikára és a különböző alkukban. Ezek Németország, Bulgária, Svédország, Lettország, Portugália, Románia, Észtország, Spanyolország, Finnország lehetnek.

A jobboldal elsöprő győzelme Franciaországban lesz a legnagyobb hatással, ami azért is fontos, mert Németország után a franciák delegálják a második legtöbb képviselőt Brüsszelbe, szám szerint 79-et.

Ma két egymásnak ellentmondó, Európáról alkotott elképzelés létezik. Az első egy föderatív Európa, amely monopolizálni kívánja a nemzetek szuverenitását. És az általam megvédett Európa, amely a szabad és szuverén nemzetek Európája

– fogalmazott korábban Le Pen egy televíziós műsorban, aki bár nem a párt elnöke, mégis a vezéregyénisége.

Ráadásul egy meglehetősen ismerős nevet küld a brüsszeli csatatérre Marine Le Pen. Az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex egykori vezetője, Fabrice Leggeri ugyanis a Nemzeti Tömörülés színeiben indul az európai parlamenti választásokon. 

Ha a közvélemény-kutatások a valóságban is megmutatkoznak majd, akkor az Európai Unió intézményeiben eluralkodhat a káosz. Lehetetlen lesz például az Európai Bizottság vezetését megválasztani, mert a korábbi alkalmakkal ellentétben a jobboldali erők nem engedik, hogy a balliberális erők lenyomják a torkukon az akaratukat.

A Wpolityce lengyel portál felidézi, hogy Ursula von der Leyen ennek a káosznak a vezetésére jelentkezett ismét. 

Az esélyei éppoly csekélyek, mint a tekintélye – mindenhol, kivéve Lengyelországban, ahol a kormány folyamatosan tiszteleg előtte. Tusk miniszterelnök már megígérte neki a támogatását, és nem tudni, hogy ezzel bármit is nyerhetnénk

– olvasható a portál egyik véleménycikkében, amely szerint Ursula von der Leyen az újrázási szándékával bebizonyította, hogy nincs szégyenérzete a most lejáró katasztrofális brüsszeli ciklus miatt.

Az NTV német tévécsatorna azt állítja, hogy Von der Leyen már megállapodott a megválasztásáról Friedrich Merzcel, a német kereszténydemokraták vezetőjével, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel.

Annak ellenére, hogy Brüsszelben az Európai Parlament három legnagyobb frakciója – az Európai Néppárt, a szocialisták és a Renew Europe – a képviselők 60 százalékával rendelkezik, Von der Leyen már 2019-ben is alig szerzett többséget. A helyzet pedig most még bonyolultabb lehet azzal, hogy Macron elnök pártja és a Renew is komoly vereség elé néz. A francia elnök pártja egyébként még mindig képtelen volt megválasztani a vezetőjét. Ursula von der Leyen nem fogja élvezni az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó francia republikánusok támogatását sem, ami a francia szavazatok további hét százalékát jelenti.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) nemzetgyűlési frakcióvezetője beszédet mond a párt június 9-i európai parlamenti választások előtti nyitó kampánygyűlésén Marseille-ben 2024. március 3-án (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.