Így készül az osztrák terrorelhárítás a húsvéti hétvégére

Ausztriában a drónokat és a különleges egységeket is bevetik a húsvéti időszak alatt az utcákon. A moszkvai terrortámadás után ugyanis megnőtt a kockázata annak, hogy Európa egyes országaiban merényletre készülhetnek a szélsőségesek.

2024. 03. 27. 19:20
A földön és a levegőben is biztosítják az osztrák hatóságok az emberek biztonságát (Fotó: HERBERT PFARRHOFER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria a húsvéti ünnepek idejére megtartja a másodfokú terrorkészültségi szintet, a hatóságok a moszkvai terrortámadást követően továbbra is fokozott óvintézkedéseket tesznek.

A hétvégén Bécsben a húsvéti piacokon és ünnepségeken fokozott rendőri és katonai jelenlét várható, különösen a Szent István-székesegyház előtt, amely karácsonykor egy meghiúsított terrortámadás célpontja volt.

Fegyveres őrök lesznek majd a keresztény műemlékeknél, a tömegben pedig civil ruhás rendőrök járőröznek majd, hogy kiszűrjenek minden gyanús tevékenységet.

A rendőrség éjjel-nappal dolgozik a biztonságért, és húsvétkor is szükség van rá. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a húsvéti piacok és a húsvéti ünnepségek a lehető legjobb védelmet kapják

– mondta Gerhard Karner belügyminiszter a sajtónak. A bécsi rendőrség azt közölte, hogy egyelőre nem azonosítottak konkrét fenyegetést.

A polgári mentőszolgálatokat és a különleges egységeket, valamint a készenléti egységeket is bevetik majd, a levegőből pedig rengeteg drón biztosítja majd az extra felügyeletet.

Hatalmas készültség Ausztriában a lehetséges terrorfenyegetettség miatt (Fotó: HERBERT PFARRHOFER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Hatalmas készültség Ausztriában a lehetséges terrorfenyegetettség miatt (Fotó: Herbert Pfarrhofer/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP)

Egész Európának van mitől félnie

Az elmúlt hónapokban Európa-szerte meghiúsítottak terrorcselekményeket, Svédországban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban és Ausztriában gyanúsítottakat vettek őrizetbe. Közülük sokan kapcsolatban állnak az Iszlám Állam Horaszán nevű alszervezetével.

A hónap elején két afgán állampolgárt – akik kapcsolatban álltak az ENSZ által betiltott terrorsejttel – letartóztattak Németországban azzal a gyanúval, hogy terrortámadást terveztek a svéd parlament közelében, hogy megbosszulják az országban tartott Korán-égető tüntetések engedélyezését.

A feltételezések szerint több személy is kihasználta az Ukrajnából az Európai Unióba irányuló migrációs útvonalat, hogy támadásokat tervezzen, a tavaly júliusban Németországban letartóztatott tádzsik és türkmén állampolgárok is a háború sújtotta országból érkeztek Nyugat-Európába.

Ausztria a moszkvai terrortámadást követően nem változtatta meg a terrorfenyegetettségi szintjét, de más európai országok, például Franciaország a legmagasabb szintre emelte azt, ami arra utal, hogy támadás közeleg.

Borítókép: A földön és a levegőben is biztosítják az osztrák hatóságok az emberek biztonságát (Fotó: Herbert Pfarrhofer/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.