Írországban igent mondtak a családra

Két kérdésben döntött Írország lakossága az alkotmány szövegének módosításával kapcsolatban pénteken. Az eredmény értelmében az alkotmány továbbra is tartalmazza, hogy a házasság elengedhetetlen a családi élethez. A szavazás előestéjén kiszivárgott belső információk miatt a kormányt hazugsággal vádolják.

2024. 03. 09. 20:11
Szavazás
Illusztráció (Fotó: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tűnt, hogy a kormány nem érdeklődik a megfogalmazással kapcsolatos aggodalmak iránt, és talán egy kis arroganciával azt is hitte, hogy a választókat elragadja a feminizmus hulláma a nemzetközi nőnapon, és egyszerűen átengedik ezt a két népszavazást – mondta Laura Cahillane, a Limericki Egyetem Jogi Karának docense arra reagálva, hogy a pénteken zajlott írországi népszavazáson nemet mondtak a szavazók az alkotmány szövegének módosítására, számolt be a Politico című lap. 

Az 1937-es alkotmány szövegében szerepel, hogy a házasság elengedhetetlen a családi élethez. Ezt a formulát váltotta volna a kormány tervei szerint az, hogy egyéb tartós kapcsolatban élők is családi egységet alkothatnak, mert Írországban a gyermekek kétötöde nem házasságban születik. A kormány azonban nem határozta meg pontosan az egyéb kapcsolatok körét, illetve tulajdon- és öröklésjogi aggályok is felmerültek. 

A szavazás előestéjén nyilvánosság elé került Rossa Fanning főügyész még 2023 decemberéből származó belső véleménye, ami szerint a tervezett módosítások félreérthetőek, így a peres ügyekben „meglepő eredményeket okozhatnak”. Az erre érkezett reakciók szerint a kormány azóta hazudott a népszavazási kampányban.

Laura Cahilllane a népszavazás kormányoldali előkészítését és a kampányát így jellemezte:

Nagyon kevés kampányt látott az »igen« oldalon, és nagyon kevés erőfeszítést tett az emberek megnyugtatására a »nem« oldalon felmerülő aggodalmakról.

A második kérdésre adott voksok alapján a szavazók úgy döntöttek, hogy maradjon az alkotmányban az a passzus, hogy a nők értéke a társadalom számára az „otthoni kötelességek” teljesítésében rejlik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.