Itt az új uniós védelmi stratégia, Trump visszatérésére készül Brüsszel

Európai védelmi ipari stratégia néven mutatta be az Európai Bizottság és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell az első európai védelmi ipari stratégiát. Az EDIS lényege, hogy a védelmi ipari felkészültség növelése érdekében a tagállamoknak „többet, jobban, közösen és európai szinten kell befektetniük”.

2024. 03. 05. 14:49
VON DER LEYEN, Ursula; BRETON, Thierry
Brüsszel, 2024. március 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (b) és Thierry Breton, az unió belsõ piacáért felelõs biztosa érkezik a bizottságnak az európai védelmi ipar megerõsítésére vonatkozó terveit ismertetõ ülésére Brüsszelben 2024. március 5-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatták kedden az első Európai védelmi ipari stratégiát (EDIS) Brüsszelben az Európai Bizottság, valamint Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő részvételével. A hivatalos közleményben úgy fogalmaztak,

az európai védelmi ipari felkészültség növelése érdekében a tagállamoknak többet, jobban, közösen és európai szinten kell befektetniük.

Az Európai Bizottság ambícióját mutatva kedden jogalkotási javaslatot terjeszt elő az európai védelmi ipari programra (EDIP) és a védelmi termékek időben történő rendelkezésre állását és szállítását biztosító intézkedéscsomagra vonatkozóan.

Az európai védelmi ipari stratégia több intézkedést mutat be, melyek lényege,

  • hogy a tagállamok már a védelmi képességek beszerzési szakaszában is együttműködjenek;
  • hogy támogatást nyújtsanak a tagállamok és az európai védelmi ipar beruházásait a jövő legkorszerűbb védelmi technológiáinak és képességeinek kifejlesztésébe és piacra vitelébe;
  • hogy a NATO-val és kiemelten Ukrajnával szorosabb együttműködésre lépjen az EU.

Az intézkedéseken túl új mérőeszközöket vezet be az Európai Bizottság, amelyekkel monitorozni tudja majd a tagállamok védelmi ipari előrehaladását. 

A dokumentum főként 2030-ig szól első körben, azt kérve a tagállamoktól, hogy 2030-ig folyamatosan haladjanak afelé, hogy védelmi beszerzési költségvetésük legalább ötven százalékát, 2035-ig pedig hatvan százalékát az EU-n belül költsék el – és lehetőleg annak negyven százalékát együttműködésben.

Azt azonban nehéz megjósolni, hogy a frissen bemutatott stratégiának meg fog-e tudni felelni minden tagállam. Lengyelország például hosszú idők óta az Egyesült Államokat preferálja, ha hadi beszerzésekről van szó. A magyar állásponttól azonban nem áll messze, ugyanis az új irányvonal az uniós hadiipari együttműködést erősíti, segít a koordinációban, valamint előrevetít egy közös hadiipari gondolkozást.

Ami biztos, hogy a stratégia megszületésében szerepet játszhat a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által sokat hangoztatott új EU védelmi biztosi poszt tartalmi megtöltésének megágyazása is. 

Ezen túl az uniós szintű védelmi mozgolódásra Donald Trump volt amerikai elnök egyre valószínűbb visszatérésének lehetősége is jelentős hatással van.

Donald Trump nemrég ugyanis arról beszélt, aki nem fizeti a számlát, azt ne védje a NATO. Egy védelmi és biztonsági szakértő a BBC brit közszolgálati médiának elmondta, hogy a volt republikánus elnök szavai az Egyesült Államok dühét tükrözhetik, miszerint egyes európai NATO-országok katonai kiadásai nem érik el a GDP két százalékát. Ide tartozik például Németország, Dánia, Hollandia, Spanyolország és Belgium. A védelmi szövetség tavalyi adatai szerint Magyarország a GDP 2,4 százalékát fordította védelmi kiadásokra.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Thierry Breton, az unió belső piacáért felelős biztosa érkezik a bizottságnak az európai védelmi ipar megerősítésére vonatkozó terveit ismertető ülésére Brüsszelben 2024. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.