Jelentősen csökkent az olasz partokat elérő migránsok száma

Sikeresek az észak-afrikai országokkal az illegális migráció mérséklése érdekben kötött megállapodások – erről beszélt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A statisztikai adatok szerint ugyanis hatvan százalékkal kevesebb migráns érte el az olasz partokat az idei év első hónapjaiban.

2024. 03. 20. 17:47
Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én. Fotó: Ciro Fusco Forrás: MTI/EPA/ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív fordulat tapasztalható Olaszországban az év első hónapjaiban a migrációt illetően. A Giorgia Meloni vezette jobbközép kabinet továbbra is az egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti az illegális bevándorlás megállítását, és úgy tűnik, sikeresnek bizonyul az olasz kormány migrációs politikája – számolt be az olasz miniszterelnök kedden a római parlament felsőházában a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt.

A statisztikák is azt bizonyítják, hogy az észak-afrikai országokkal való együttműködés meghozta a várt eredményeket.

Az év első hónapjaiban ugyanis hatvan százalékkal csökkent az illegális bevándorlás a Földközi-tenger középső szakaszán – ismertette Meloni a Frontex adatait.

Az olasz belügyminisztérium által közzétett statisztikák szerint az év eleje óta nyolcezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában húszezren voltak. Az olasz kormányfő elmondta, hogy büszke az eredményekre, amelyek azt bizonyítják, hogy a Mattei terv sikeres. Kétségtelen, hogy Giorgia Meloninak központi szerepe volt abban, hogy az észak-afrikai országokkal folytatott szoros együttműködéssel állítsák meg a Földközi-tengeren a migrációs nyomást. Tavaly szeptemberben Tunéziával született megállapodás az illegális bevándorlók visszatartásáról, vasárnap pedig Egyiptommal. A megegyezés szerint az Európai Unió 7,4 milliárd euróval támogatja Egyiptomot, amely cserébe megállítja az Európába induló illegális bevándorlókat szállító hajókat.

Meloni úgy fogalmazott, példa értékű a tunéziai paktum, amelyet más afrikai országokkal is érdemes elindítani.

Az olasz kormányfő arra is figyelmeztetett, számolni kell azzal, hogy a kedvező időjárás beálltával megemelkedik az indulások száma. Ezért globális összefogást sürgetett az emberkereskedők tevékenységének felszámolására.

 

Elutasítja a világháborús terveket Meloni

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban Meloni megerősítette, hogy Itália továbbra is támogatja az orosz haderő által megszállt országot a védekezésben, csapatokat azonban nem küld a háborús övezetbe, az ugyanis a konfliktus eszkalációjához vezetne. Azt is elmondta, hogy az olasz kormány aggodalommal szemléli a Hamász és Izrael közti konfliktust, amely a Vörös-tenger térségére is hatással van. Köszönetét fejezte ki a Caio Duilio hadihajón szolgálatot teljesítő olasz haditengerészeknek, akik a húszi lázadók több dróntámadását is sikeresen semlegesítették. Az olasz legénység komoly veszélyekkel járó missziót teljesít, amely a tengeri kereskedelmi hajózás biztonságát szolgálja.

Az agrárszektorban felmerült problémákkal kapcsolatban elmondta, kormánya nyolcmilliárd eurós alapot különített el a szektor megsegítésére, és a kezdetek óta ellenáll a zöld átmenet ideológiának, amely a halászokban, mezőgazdászokban a természettel közvetlen közelben dolgozókban látja legfőbb ellenségét.

Szerda délelőtt a parlament alsóházában is felszólalt az olasz miniszterelnök. Az ellenzék provokációjára is reagált, akik azt szorgalmazták, beszéljen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini kormányfőhelyettessel, és tisztázza velük az Ukrajna támogatására vonatkozó nézeteiket. Giorgia Meloni úgy válaszolt a provokációra, mindkét esetben a döntések és a szavazatok számítanak. Az olasz kormány határozott állasponton van, sikerült beépíteni az uniós mérlegbe Ukrajna támogatását az elkövetkező négy évben. Hozzátette, tárgyalásai mindig meghozták a várt eredményeket.

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.