Kikelt az EP-képviselő Donald Tusk brüsszeli jutalma miatt

Nem tetszik a liberális képviselőnek, hogy Lengyelország 137 milliárd euró uniós pénzt kap.

2024. 03. 06. 17:52
FREUND, Daniel
Budapest, 2023. május 17. Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenõrzõ Bizottsága delegációjának tagja a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában 2023. május 17-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel Freund zöldpárti európai parlamenti képviselő, aki olykor napi több mint tíz bejegyzést is szentel Magyarországnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek az X-csatornáján, egy körlevelet írt, amiben sérelmezi, hogy Brüsszel már úgy jutalmazza Donald Tusk kormányát, hogy az érdemi lépések még meg sem történtek.

Bizonyos intézkedéseket már megtettek, például az uniós ügyészséghez való csatlakozást. Mindazonáltal más alapvető intézkedéseket, például az Országos Igazságszolgáltatási Tanács reformját bejelentették, de még nem hajtották végre a gyakorlatban

– írja a képviselő a körlevelében, bár azt is elismeri, hogy a kormány szorgalmasan dolgozik a jogállamiság helyreállításán.

A képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a befagyasztott uniós pénzek gyors felszabadítása a bizottság részéről rossz jelzést küldhet, méghozzá azt, hogy azok reformígéretekre, nem feltétlenül azok tényleges végrehajtására járnak. „Ez veszélyes” – írja Freund.

A levél hátterét az adta, hogy az Európai Bizottság nemrégiben két jogi aktust fogadott el, amelyek megnyitják az utat ahhoz, hogy Lengyelország 137 milliárd euró összegű uniós finanszírozáshoz jusson.

 

Borítókép: Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának tagja a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.