Lukasenka: Belaruszba akartak menekülni a moszkvai terroristák

Putyin szövetségese közölte, országába nem tudtak bejutni a merénylők, ezért mentek Ukrajna felé.

Forrás: MTI2024. 03. 26. 18:51
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálatának videófelvételéről készített képén a krasznogorszki terrorcselekmény egyik elkövetőjét őrzik az SZK moszkvai székházában 2024. március 24-én. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moszkva mellett Crocus City Hall elleni múlt heti véres terrortámadás végrehajtói előbb Belaruszba akartak menekülni, de a fokozott biztonsági intézkedések miatt oda nem juthattak be, ezért másfelé fordultak, és az ukrán határ felé vették az irányt – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kedden újságíróknak, szavait a BelTA belarusz állami hírügynökség idézte.

Az államfőt arról a verzióról kérdezték, amely szerint a több mint 140 ember halálát okozó – többségükben tádzsik – terroristák a Brjanszki területen keresztül Belaruszba próbáltak bejutni és elrejtőzni.

Lukasenka azt válaszolta, hogy nem tudtak bejutni Belaruszba, mert „az első percekben, akárcsak Oroszországban, a térség egy részében fokozott biztonsági rendszerre váltottak”.

Elmondása szerint a belügyi erők, a titkosszolgálat, a határőrség és katonai egységek ellenőrző pontokat létesítettek az utakon, beleértve az Oroszországba vezetőket is. Az elkövetők „látták, hogy sehogy sem jutnak be Belaruszba. Ezért elfordultak, és az ukrán–orosz határszakaszhoz hajtottak” – mondta el Lukasenka.

Hangsúlyozta, hogy a belarusz és az orosz fél a terrortámadást követő teljes időszakban „hatékonyan és gördülékenyen együttműködött”. Amint Vlagyimir Putyin orosz elnök és ő azt a tájékoztatást kapták a különleges szolgálatoktól, hogy egy autó terroristákkal Brjanszk irányába halad, megállapodás született arról, hogy Belarusz lezárja a maga oldalán azt a területet, amely felé az elkövetők vélhetően tartanak, az orosz fél pedig a saját oldalán – tette hozzá.

Borítókép: Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálatának videófelvételéről készített képén a krasznogorszki terrorcselekmény egyik elkövetőjét őrzik az SZK moszkvai székházában 2024. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.